ABD'de 'Beyazların Hayatı Önemlidir' Protestosu

Teksas eyaletinin Houston kentinde 'Beyazların Hayatı Önemlidir' adlı gösteri düzenlendi.

ABD'nin Teksas eyaletinde, ülkedeki ırk ayrımcılığıyla mücadele eden NAACP adlı kuruluşun önünde 'Beyazların Hayatı Önemlidir' adlı gösteri düzenlendi.

ABD'de yerel medyada yer alan haberlere göre, Teksas eyaletinin Houston kentinde, bir grup beyaz Amerikalı, ülkede çok sayıda kişi tarafından ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak kabul edilen 'konfederasyon bayrağını' ve 'Beyazların Hayatı Önemlidir' yazılı pankartlar taşıyarak NAACP Genel Merkezi önünde gösteri yaptı.

Göstericilerden bazılarının silah taşıdığı görüldü.

Grupta bulunan bir gösterici, yerel televizyon kanalı KPRC-TV'ye yaptığı açıklamada, 'Buraya geldik çünkü NAACP Genel Merkezi burada ve bu ABD'deki en ırkçı kuruluş.' diye konuştu.

'Beyazların Hayatı Önemlidir' protestocuları, 'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' hareketini beyaz Amerikalılara karşı 'ırkçı' ve 'hatalı' bir girişim olarak kabul ediyor.

Göstericilerin taşıdığı konfederasyon bayrağı, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunan konfederasyona üye güney eyaletleri tarafından kullanılmasından dolayı ABD'de halkın çoğunluğu tarafından ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak görülüyor.

Louisiana eyaletinde 5 Temmuz'da Alton Sterling, 6 Temmuz'da da Minnesota eyaletinde Philando Castile adlı iki siyahi, beyaz polisler tarafından öldürülmüştü. Bu olaylardan bir hafta sonra Dallas kentinde 'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' hareketi ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemiş, Dallas'ta Micah Johnson adlı bir siyahi, beş beyaz Amerikalı polisi öldürmüştü.

Kaynak: AA