(Özel) Askerlik Anısını Anlattı 30 Yıl Sonra Gazi Olduğu Ortaya Çıktı

Çanakkale Ezine’de 30 yıl önce askerlik görevini yaparken bir gözünü kaybeden Mustafa Türkmen’in, tam 30 yıl sonra vazife malulü (Gazi) olduğu tesadüfen ortaya çıktı. Türkmen için tüm imkânlarını jet hızıyla seferber eden Devlet, 51 yaşındaki Mustafa Türkmen’e maaşıyla birlikte tüm gazilik haklarını iade etti.

(Özel) Askerlik Anısını Anlattı 30 Yıl Sonra Gazi Olduğu Ortaya Çıktı
İlginç olay, İzmir’in Tire ilçesinde yaşandı. Tire’nin Alaylı Köyü’nde çiftçilik ile uğraşan ve durumu pekiyi olmayan evli ve 1 kız çocuğu babası 51 yaşındaki Mustafa Türkmen, 30 yıl önce hak ettiği Gazilik maaşına tesadüfen şimdi kavuştu.

Türkmen, emekli olabilmek için yaklaşık 21 yıldan bu yana Çiftçi BAĞ-KUR’u pirimi ödedi.

Türkmen son olarak, 29 Aralık 2015 tarihinde emeklilik gününü hesaplatmak için Tire SGK Müdürlüğü’ne başvurdu. SGK Müdürlüğü’nde tesadüfen Kurum Müdürü Tuğrul Karaca ile karşılaşan Türkmen, emeklilik gününü hesaplatmak istediğini söyledi.

Türkmen’i odasında misafir eden Kurum Müdürü, Türkmen’in evraklarını inceledi.

Askerlik anısını anlattı Gazi olduğu ortaya çıktı

SGK Müdürü Tuğrul Karaca, Türkmen’in terhis belgesini incelediğinde askere gittiğini ancak, bir süre sonra askerliğe elverişsizdir diye hazırlanan bir rapor ile evine gönderildiğini tespit etti. SGK Müdürü Karaca da bir yandan evrakları incelerken bir yandan da Türkmen’e askerde başına ne geldiğini sordu. Türkmen, 1985 yılında Ezine 177 Piyade Alay Komutanlığı’nda askerlik yaparken vazife malulü olduğunu söyledi.

Mustafa Türkmen, eğitim alanında iki asker arkadaşının şakalaşırken birbirlerine taş attığını, atılan taşlardan birinin kendisinin gözüne isabet ettiğini, daha sonra gözünün kan içinde kaldığını ve uzun süre asker ocağında tedavi gördükten sonra bir gözünün görme yetisini kaybettiği için askerliğe elverişsizdir raporu verilip, evine gönderildiğini söyledi.



SGK Müdürü harekete geçti

Türkmen’in durumunu derinlemesine inceleyen Tire SGK Müdürü Tuğrul Karaca, Türkmen’in evraklarını alıp çalışma başlattı. Yaklaşık 6 ay süren resmi yazışmaların ardından Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığı tarafından Türkmen’in vazife malulü (Gazi) olduğunu kabul etti.

Jet hızıyla maaş bağlandı

Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığı tarafından vazife malulü olduğu kabul edilen Türkmen’e jet hızıyla vazife malulü (Gazi) maaşı bağlandı. Türkmen’in ilk başvuru tarihi olan 29 Ocak 2015 tarihinden bu yana alması gereken maaşlarının toplamı olan yaklaşık 23.000 TL hesabına yatırıldı.

İmkanlar bununla da sınırlı değil

Çiftçi BAĞ-KUR’undan emekli olabilmek için gittiği SGK Müdürlüğü’nden Gazi maaşı bağlatarak dönen Türkmen’in imkânları bununla da sınırlı kalmadı. Bugün bir Gazi’nin sahip olduğu tüm haklara sahip olan Türkmen’in ailesinden bir kişi doğrudan Devlet memuru olabilecek. Türkmen dilediği bankadan sıfır faizle istediği krediyi çekebilecek. Toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanabilecek. TOKİ’den çok uygun koşullarla ev sahibi olabilecek.

Allah devletimizden razı olsun”

Mustafa Türkmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Ben acemi birliğini bitirdim usta birliğine vardım, usta birliğinde bölüğün birinde misafir kaldım. Akşam yattık sabah kalktık neyse eğitim alanına gittik. Mıntıka temizliği yaptık. Amfinin kenarına oturdum ben. Benim arkamda iki asker şakalaşıyormuş benim haberim yok. Ben otururken onları görmedim. Biri benim arka tarafıma kaçmış, diğeri onun arkasından taş atmış. O da tesadüf benim sol gözüme denk geldi. Benim gözümü zaten kan bürüdü. O arada hiçbir şey hatırlayamadım. Neyse o bölüğün subayı geldi. Revir kâğıdını imzalattı. Neticede Çanakkale Deniz Hastanesi’ne götürdüler beni. Git gel git gel orada yaklaşık 20 gün hastanede kaldım. Neticede askerlik yapamazsın, askerliğe elverişli değildir diyerekten rapor verdiler. Askerliği orada bıraktık geldik. Tire’ye döndüğümde çiftçilikle uğraştım. Bana bu güne kadar hiç kimse bu hakkımın olduğunu söylemedi. 21 senedir çiftçi BAĞ-KUR’u ödüyorum. Günlerimi toplattırayım diye Tire SGK’ya gittim. Odanın birine girdim orada tesadüf müdür bey varmış. Ben onun müdür olduğunu bilmiyordum. Bana ‘Gel ben günlerini toplayıvereyim’ dedi.

Sağ olsun odasına götürdü beni. Bir çay ikram etti. Ben müdürüme açıldım. Müdürüm dedim ‘asker ocağında benim başıma böyle böyle olaylar geldi. Ben hiçbir hak sahibi olamaz mıyım?’ dedim. Müdürüm de sağ olsun ‘iki satır bir yazı yazalım. Belki olur da olur’ dedi.

Sağ olsun müdürüm ilgilendi Allah bin kere razı osun. Sağ olsun devletimizden de Allah razı olsun. Çok mutluyum çok memnunum. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Yıllar sonra gazi maaşına kavuştum. Böyle bir şeyi hiç ummuyordum. Mutluyum” dedi.

Sonuç olarak Çiftçi BAĞ-KUR’undan emekli olup ayda en fazla 1000 TL maaş almayı hedefleyen Türkmen şimdi ayda 2500 TL gazilik maaşı alacak.
Kaynak: İHA