Musul'u DAEŞ'ten Kurtarma Operasyonu

IKBY Başkanlığı: 'Musul operasyonunda Peşmerge'nin rolüne ilişkin daha önce Irak merkezi hükümeti ve koalisyon güçleri tarafından yapılan ortak anlaşmaya bağlı kalınacak'.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda Peşmerge güçlerinin ne şekilde yer alacağına ilişkin daha önce varılan anlaşmaya bağlı olduklarını bildirdi.

Başkanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda Peşmerge'nin rolüne ilişkin daha önce Irak merkezi hükümeti ve koalisyon güçleri tarafından yapılan ortak anlaşmaya bağlı kalınacak.' ifadeleri kullanıldı.

Musul'un kurtarılmasının IKBY, Irak ve dünya için 'son derece önemli' olduğu belirtilen açıklamada, 'Operasyonun askeri yönünün yanı sıra insani ve siyasi durumuyla IKBY ve Irak üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.' denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Musul'daki etnik ve dini unsurların aynı felaketlerle tekrar karşı karşıya kalmaması adına Kürdistan Bölgesi ve Musul halkı için, kentin geri alınmasından sonraki sürecin özel önemi var. Oradaki unsurların güven ve istikrar içinde yaşayabilmesi, kentin idare edilmesi için taraflar arasında siyasi bir anlaşmanın yapılması gereklidir.'

Peşmerge güçlerinin 15 Ağustos'ta Musul ovasının doğu ve güneydoğu bölgelerinde DAEŞ'e karşı yeni bir operasyon başlatarak yaklaşık 20 kilometre ilerleme kaydetmesi Erbil-Bağdat arasında yeni bir gerginliği beraberinde getirmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu sırasında ordu güçlerine destek sunsa da konuşlandığı bölgelerden hareket etmemesi ve yayılmaması gerektiğini söylemişti.

- Barzani, 'Peşmerge, kent merkezine girmeyecek' demişti

ABD Savunma Bakanlığı ile IKBY Peşmerge Bakanlığı, 12 Temmuz'da Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna ilişkin bir askeri protokol imzalamıştı.

Söz konusu protokolün ardından, Irak Savunma Bakanlığı son iki yıldır Peşmerge güçlerinin Musul ovasında kontrolü sağladığı bölgelerden geri çekilmesi gerektiğini bildirmişti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani de Savunma Bakanlığı'nın açıklaması üzerine 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 'Peşmergesiz Musul'un geri alınması imkansızdır. Peşmerge güçleri o operasyona katılacak ancak kent merkezine girmeyip sadece destek rolü üstlenecek.' demişti.
Kaynak: AA