Mersinli Balıkçılar, 'Lagos' Balığı Av Yasağının Kaldırılmasını İstiyor

Taşucu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Akyatan: 'Bölgemizde birçok insan bu balığı avlayarak geçimini sağlıyor. Bu yasağın devam etmesi demek, balıkçıların sonu gelmesi demek.'

İçel'in Silifke ilçesinde geçimini 'Lagos' balığı avlayarak sağlayan balıkçılar, av yasağının kaldırılmasını istiyor.

Taşucu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Aytekin Akyatan, Taşucu Limanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ana vatanı Doğu Akdeniz olan Lagos balığı avlanma yasağının kaldırılmasını istediklerini bildirdi.

Bu yasağın gereksiz olduğunu belirten Akyatan, 'Buna benzeyen başka türlerle ilgili sıkıntılar var, nesilleri bitmek noktasında. Onların avlanmasına biz de karşıyız. Ama Lagos balığıyla ilgili hiç bir sıkıntı yok. Aksine Lagos balığı sayısında artış olduğunu gözlemledim.' diye konuştu.

Akyatan, şunları söyledi:

'Bölgemizde birçok insan bu balığı avlayarak geçimini sağlıyor. Bu yasağın devam etmesi demek, balıkçıların sonu gelmesi demek. Başka denizlerde yasak olabilir. Mesela Ege bölgesinde bu balık çok yaygın bir balık değil, az bulunan bir balık. Ya da Karedeniz bölgesinde hiç olmayan bir balık. Oradaki insanlar bu balığın avlanmasının yasaklanması için bizim adımıza karar veremez. Onların baskısıyla bu kararın alındığını düşünüyorum. Yanlış bir karar. Biran önce bu yanlıştan dönülmesi lazım. Yaklaşık 600 kişi ailelerimizle birlikte bu işten ekmek yiyoruz. Yetkililerden bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz.'

Yeşilovacık Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yüksel Mutlu Yetkin ise, Lagos balığı av yasağının kaldırılmasını isteyerek, 'Lagos balığı bir akın balığıdır, yerli balık değildir. Bu balık burada yakalanmaz ise başka ülkelere geçiş yapacak ve oralarda avlanacak.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA