Kırmızı Biberin Salçaya Uzanan Zahmetli Yolculuğu

Yemeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alan biber salçası, bin bir emekle hazırlanarak mutfaklardaki yerlerini alıyor.

Hatay'da, yemeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alan biber salçası, bin bir emekle hazırlanarak sofralara ulaşıyor.

Hassa ilçesindeki kadınlar, ağustos ayının ortalarına doğru tarlalardan toplanan kırmızı biberi, geleneksel yöntemlerle salçaya dönüştürüyor.

Kadınlar, meşakkatli bir iş olan salça yapımına biberlerin içerisindeki çekirdekleri temizleyerek başlıyor. Ardından yıkadıkları biberleri, üzerlerine serdikleri muşamba yardımıyla evlerin damında kurutmaya bırakıyor.

Yaklaşık 2-3 gün damlarda bekletilen biberler, kuruduktan sonra toplanıp çekilerek salça haline getiriliyor.

Son olarak cam kavanozlara konularak serin yerde muhafaza edilen biber salçası, evlerin bir yıllık ihtiyacını karşılıyor.

- Aile bütçesine katkı da sağlıyorlar

Ev kadınlarından Cebriye Şimşek, yaptığı açıklamada, ev yapımı biber salçasının fabrikalarda üretilenlere göre daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söyledi.

Bölgede salça yapımına genellikle ağustos ayı sonlarına doğru başlandığını belirten Şimşek, 'Bu süreç yaklaşık bir ay devam eder. Bu zamanlarda hemen hemen her mahallede 3-5 kadın bir araya gelerek salçalarını yapar. Senede bir defa yaptığımız salçalar hepimizin ihtiyacını görür.' diye konuştu.

Şimşek, yörede ev yapımı biber salçasının kilogramının 15 lira olduğunu, ortalama dört kişilik bir ailenin yıllık 15 kilogram biber salçası tükettiğini aktardı.

Zübeyde Gökçe de evlerine yetecek kadar salça yaptıklarını ve ihtiyaç fazlasını satarak aile bütçesine katkı sağladığını belirtti.

Kendisi gibi çok sayıda kadının ihtiyaç fazlası salçalarını satıp harçlığını çıkardığını ifade eden Gökçe, zahmeti çok olan ev yapımı biber salçasının lezzetinin bir başka olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA