Gaziantep'te 45 Dereceyi Bulan Sıcakta 45 TL Yevmiye İçin Çalışıyorlar

Hava sıcaklıkların zaman zaman 45 dereceyi bulduğu Gaziantep’te mevsimlik işçiler, günlük 45 TL yevmiye kazanabilmek için saatlerce güneşin altında fıstık toplayıp, ayıklıyor.

Gaziantep'te 45 Dereceyi Bulan Sıcakta 45 TL Yevmiye İçin Çalışıyorlar
Gaziantep’te fıstık hasadının başlamasıyla mevsimlik işçiler sabahın ilk ışıklarında gittikleri fıstık bahçelerinde gün batımına kadar çalışıyor. Zaman zaman 45 dereceyi bulan hava sıcaklıkları nedeniyle zor anlar yaşayan işçiler, bölgenin yeşil altını olarak bilinen Antep fıstığını toplayıp, ayıklıyor. Aşırı sıcaklara aldırmadan günlük 45 TL yevmiyelerini hak etmeye çalışan işçiler, yaklaşık 13 saat boyunca ter döküyor. Genç yaşlı demeden güneşin altında fıstık toplayan vatandaşlar hem kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak, hem de aile bütçesine katkı sağlamak için mücadele veriyorlar.

Şafakla yollara düşüyorlar

Yaşam şartlarının zor olduğunu belirten Fatma Arslan, çalışmak zorunda olduklarını belirterek, sabahın ilk ışıkları ile birlikte fıstık bahçesinde olduklarını kaydetti.

Arslan, "Sabah saat 05:00’da kalkıp, fıstık toplamaya geliyoruz. Uzak yoldan geliyoruz. Gün boyu sıcak havada çalışıyoruz. Akşam gün batımına kadar da işimiz sürüyor. Zorlu koşullarda çalışıyoruz ama hem kendi bütçemiz hem de aile bütçemiz için çalışmak zorundayız” dedi.

Okul harçlığı için çalışıyor

Dilek Kiraz isimli lise öğrencisi ise ekonomik şartları elverişsiz olduğu için aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalıştığını kaydetti.

Aşırı sıcağa rağmen 13 saat boyunca bahçede çalıştıklarını anlatan Kiraz, “Öğrenciyim, ekonomik durumumuz iyi olmadığı için aileme katkı sağlamak istiyorum. Bu nedenle çalışıyorum. Okullarımızın açılmasına az bir süre kaldı, çalışıp hem masraflarımızı hem de okul harçlığımızı kazanıyoruz. Bazı arkadaşlarımız tatile giderken biz çalışıyoruz. Koşullar zor ama katlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Suriyeliler fiyatı düşürdü

İşçilerin günlük 40-50 TL arasında yevmiye aldığını söyleyen Fikret Şahin, günlük yevmiyelerini alabilmek için saatlerce çalışmak için 40-50 kilometre de yol katettiğini kaydetti.

Şahin, "Sabah saat 06.00’da kalkıyoruz ve saat 18:00’a kadar çalışıyoruz. Günlük 40- 50 kilometre yol yapıyoruz. Saatlerce sıcağın altında çalışıyoruz. İçtiğimiz su bile sıcak oluyor. Günlük aldığımız yevmiye ise işin zorluğuna ve çalıştığı saate göre değişiyor. Genelde günlük yevmiyeler, 40- 50 TL arasında oluyor. Evliyiz çocuklarımız var, sorumluluklarımız var çalışmaya mecburuz. Suriyeli vatandaşlar geldikten sonra piyasalar da biraz düştü. İş imkanımız da azaldı” diye konuştu.

Bir bahçede ortalama bir hafta çalışan işçiler, iş bitiminde ise çalıştıkları gün kadar ücretlerini alıyor. İşçiler, başka bahçelerde de sezon boyunca çalışarak, geçim mücadelesi veriyor.
Kaynak: İHA