Akdeniz Üniversitesi Cami'ne Son Taş Vali Karaloğlu'ndan

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kaba inşaatı biten Akdeniz Üniversitesi Camii inşaatında incelemelerde bulunarak son taşı koydu.

Akdeniz Üniversitesi Cami'ne Son Taş Vali Karaloğlu'ndan
Vali Münir Karaloğlu, 2017 yılı Ramazan ayında açılması planlanan Selçuklu ve Osmanlı dönemi ile modern tarzda özellikler taşıyan 25 bin kişilik Cami’nin inşaatını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

14 bin ton taş ile tamamen taş yapı olarak inşa edilen, kadınlar katına sahip, 4 tane 3 şerefeli minaresi, 44 kubbesi, altında 13 bin metrekare sosyal alanın bulunduğu Camii hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, Camii’nin dışında kurulan iskele merdivenden çıkarak “Ana Giriş Taç Kapı” son taşını dualar eşliğinde koydu.

Vali Karaloğlu’na incelemede Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, İl Müftüsü Osman Artan, İlahiyat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Camii Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necmi Atik ve diğer yetkililer eşlik etti.

Cami özellikleri

Antalya İlahiyat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Camii inşası için Antalya’daki 40 Sivil Toplum Kuruluşu’nun bir araya gelerek kurduğu Antalya İlahiyat Fakültesi ve Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği (İlâhiyat-Der), 2011 yılının Şubat ayında, devlet erkanı ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreniyle İlahiyat Fakültesi inşaatına başlanmıştı. İlahiyat Fakültesi inşaatının ikinci kat tabliyesinden sonra , Temmuz 2011 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Camii inşaatına başlandı.

“Dönem Camisi” özelliğine sahip, beş ofis tarafından sahasında profesyonel mimar ve mühendisler tarafından, Selçuklu-Osmanlı ve Modern mîmâri ile projenlendirilen Külliye tarzındaki Caminin, Türkiye için birçok açıdan büyük bir kazanç olması yanında, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya’nın da vazgeçilmez ziyaret mekânı haline geleceği bildirildi.

Yapısal özellikleriyle Akdeniz Üniversitesi Camiinde, Cumhuriyet tarihinin birçok ilkleri de gerçekleştirildi.

25 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek

Cami toplam 25.000 kişilik olarak inşa ediliyor. Camide ayrıca 500 araçlık açık ve kapalı otopark bulunuyor. Bodrum kat, zemin kat, ikinci kat (bayanlar katı) olmak üzere üç katlı olan camide bodrum kat 13,000 m2 lik geniş bir alana sahip bulunuyor. Bodrum katta ayrıca toplantı salonları, 2 adet 235 m3 su deposu, jenaratör odası, hidrofor odası, trafo odası, teknik ofisler, güvenlik odası, 4 adet gasilhane ve çok amaçlı salonlar bulunuyor.

Caminin Kuzey kısmında bulunan şadırvana, 10 metrelik mukarnas ana giriş kapısı ile giriliyor. Modern mimârî tarzıyla inşa edilen ve her katı 500 m2’den toplam 1500 m2 alana sahip şadırvan, bodrum, zemin ve bayanlar katı olmak üzere üç kattan oluşuyor. Şadırvan girişinde, yaşlılar ve engelliler için bodruma inen ve bayanlar katına çıkan, 225 kg kapasiteli 2 adet asansör bulunuyor.

Şadırvanın zemin katı sol kısmında erkekler için, ikisi yaşlılar ve engelliler için olmak üzere 16 adet WC, sağ kısmında erkekler için 37, çocuklar için 3, toplamda 40 adet abdest alma yeri bulunuyor.

Şadırvanın ikinci katı ise bayanlara ait. Sol tarafta bir adet yaşlılar ve engelliler olmak üzere 9 adet WC, çocuklar için 2, toplamda 20 kişilik abdest alma yeri bulunan aynı katta ayrıca Kur’an kursu, çocuk oyun odası, çocuk bakım odası, mutfak, çok amaçlı salonlar ve kütüphane olacak.

Bayanlar katı

Camilerde bayanlara yönelik alanların çok kısıtlı olması göz önünde bulundurularak, revakların üzerine 1500 m2’lik bir kat inşa edilen camide bu alan tamamen bayanlara ayrıldı.. Şadırvan ana girişinde merdivenli ve asansörlü, ana batı giriş kapısı yanında merdivenli giriş olmak üzere üç giriş kısmı bulunan bayanlar katına, yaşlılar ve engelliler için 2 adet asansörde hizmet verecek. Bayanlar katıında aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek.

Ana ibadet mekanı

Caminin ana ibâdet alanında, cennetin kapılarını temsilen 8 kapı bulunuyor. Bu kapıların dördü acil çıkış kapısı, dördü kündekâri işçiliği ile imal dilen ana giriş kapıları olarak tasarlandı. Yekpâre inşâ edilen ana ibâdet alanına girenler, 26 metrelik 8 fil ayağı sütun üzerine oturan ve yan kubbelere temas etmeyen âdetâ muallak yapısıyla, yerden yüksekliği 42,5 metre, çapı 366,25 metre olan Türkiye’nin en büyük kubbesinin ihtişamıyla karşılaşacaklar. Ana kubbe ve 44 kubbe, çıtalı özel çamur kaplama izolasyon üzeri 2 mm kurşun kaplama olacak.

Ana ibâdet alanına iç kısmından ve avlu kısmından girişi bulunan çok amaçlı ve her türlü ihtiyacı karşılamak üzere tasarlanmış imam odası, misâfir odası ve itikâf odası da olacak. Camide, 85,5 mt yüksekliğinde, 3 şerefeli, Selimiye Camii Minarelerinin motifinde, 374 basamaklı, 4 adet minare bulunuyor. İçi betonarme ve betonarmeye ankrajlı dışı taş kaplama olan minarelerin her birinde yaklaşık 500 m3 beton ve yaklaşık 100 ton demir, 62 çeşit 5400 adet taş kullanıldı..

Minareler 100 m2 temeli, 36 m2 kütüğü, 80 cm gövde kalınlığı, ortası boş 374 basamaklı merdiveni, betona ankrajlı taş kaplaması ve diğer birçok özellikleriyle Cumhuriyet tarihinin ilk minareleri olma özelliği taşıyor. Cami bodrum, şadırvan , avlu , ana mekan olmak üzere dört kısımdan oluşuyor. 14 bin ton taş kullanılan cami inşaatında yığma taş işçiliği uygulandı.
Kaynak: İHA