Sigorta Şirketlerinin Darbe Girişimi Hasarlarını Ödemeye Başlaması

İSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bağcı: 'Bugüne kadar bu konuyla ilgili herhangi bir vatandaş şikayeti olmadı. Şirketler başvurulan hasarları, evrakları tamamlandığı takdirde çok kısa sürede zaten ödüyor'

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği (İSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turusan Bağcı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde meydana gelen araç hasarlarını karşılamaya başlamasıyla ilgili, 'Bugüne kadar bu konuyla ilgili herhangi bir vatandaş şikayeti olmadı. Şirketler başvurulan hasarları, evrakları tamamlandığı takdirde çok kısa sürede zaten ödüyor' dedi.

Bağcı, yaptığı açıklamada, darbe girişimi sırasında üstünden tank geçen, kurşunlanan veya farklı bir şekilde zarar gören çok sayıda araç olduğunu söyledi.

Kasko, konut veya iş yeri poliçelerine son dönemde grev, lokavt, halk hareketi, kötü niyetli hareketler ile terör teminatların eklendiğini belirten Bağcı,'15 Temmuz'daki gibi bir kalkışma, terör olayı sayıldığı için, FETÖ tarafından organize edildiği ilan edildiği için terör kapsamı içerisinde poliçe ve teminatı satın alan bütün sigortalıların hasarları zaten ödeniyor' diye konuştu.

Bağcı, vatandaşların bazı sigorta poliçelerinde terör teminatının olmadığını tespit ettiklerini kaydetti.

Vatandaşların mağdur olmaması için sigorta şirketi birlikleri aracılığıyla acentelerin çok önemli bir karar aldığını dile getiren Bağcı, 'Eğer satın alınan poliçenin içerisinde terör teminatı alınmamış veya unutulmuşsa, buna rağmen zarar gören vatandaşımız varsa bu ödeme yapılacak. Bu vatandaşların teminatı yoksa dahi varmış gibi değerlendirip bundan dolayı oluşan mağduriyetlerini gidereceğiz' dedi.

- 'Sigortalar bunun için var'

Bağcı, herhangi bir sigorta şirketinin 'Poliçede terör teminatı yok. Biz ödemiyoruz' demesi halinde mağdur vatandaşların hemen ilgili birliklere başvurabileceğini söyledi.

Uygulamaya ilişkin olumsuz bir olayın yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Bağcı, şöyle devam etti:

'Böyle bir karar alındıysa herkesin herkese destek olduğu bir dönemde, sigorta şirketleri de vatandaşlara böyle bir konuda destek olacaktır. Bugüne kadar da bu konuyla ilgili herhangi bir vatandaş şikayeti olmadı. Şirketler başvurulan hasarları, evrakları tamamlandığı takdirde çok kısa sürede zaten ödüyor. Yeter ki bir poliçe satın alınmış olsun. Bu tarz olaylar da aslında insanların çok az prim ödeyerek önemli değerlerini ve varlıklarını sigortalamasının ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Deprem, terör veya yangın gibi büyük felaketler her an karşımıza çıkıyor. Sigortalar bunun için var.'

Bağcı, sigorta poliçesi olmayan terör mağduru vatandaşın giderlerinin de devlet tarafından karşılandığını, aracı zarar gören ve sigorta poliçesi olmayan vatandaşın devlete başvurması gerektiğini ifade ederek, 'Aslında sigortanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Sigorta yine devletin ve vatandaşın üzerinden önemli bir yükü de kaldırmış oluyor' ifadesini kullandı.

- 'Sigorta yaptırmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri Sektör Meclis üyesi Mustafa Çalışan da darbe girişiminin ardından sigorta yaptırmanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Sigortalıların mağdur olmaması için sağduyulu acente sahiplerinin devreye girdiğini belirten Çalışan, 'Sigorta sahipleri, poliçeleriyle ilgili şirketlere gerekli evrakları hazırlayarak müracaat edip hak kayıpları olan tazminatlarını alabilir. Onunla ilgili her türlü kolaylığı acenteler sağlıyor' ifadelerini kullandı.

Çalışan, mağdur vatandaşların kaza ve polis tutanakları ile poliçe ve ilgili evrakları acentelerine teslim ederek, hasar ihbarı yapmaları gerektiğini dile getirdi. Başvuran vatandaşların ödemelerini evraklar gittiği takdirde 15 gün içinde alabileceklerini sözlerine ekledi.

- Müşterilerin masrafları karşılanıyor

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde meydana gelen hasarlar, birçok sigorta şirketi tarafından 'lütuf ödemesi' adı altında karşılanmaya devam ediyor.

Darbe girişiminde meydana gelen sigorta hasarları arasında teminat kapsamında olmayanlar da bulunmasına rağmen sigortalısına destek olmak isteyen bazı şirketler, kendi inisiyatifleri ile teminat kapsamı dışına çıkarak, müşterisinin masraflarını karşılamayı sürdürüyor.

Kaynak: AA