Ordu'da Fındık Hasadı Başladı

Ordu'da fındık üreticileri, resmi takvime göre bugün ürünlerini hasat etmeye başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce sahil kesimi için açıklanan hasat tarihinin ardından bugün üreticiler bahçeye girdi. Üreticiler, ürünün az olması nedeniyle buruk bir hasat dönemi yaşıyor.

Perşembe ilçesindeki bahçesinde fındık toplayan üretici Havva Çanak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık toplama sezonuna bugün itibarıyla başladıklarını söyledi.

Geçim kaynakları fındığın rekoltesinin düşük olduğunu anlatan Çanak, 'Bugün bahçeye geldik ve fındığı topluyoruz. Fındık yok, normale göre 5'te 1 görünüyor. Fındığın çok olduğu söylendi ve fiyatlar aşağı indi ama nerede fındık? Ne yapacağız? Bilmiyoruz.' dedi.

Çanak, geçen sene fındığın verimli olduğunu ancak bu yılki ürünün çok az olduğunu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan da fındık bahçelerini gezerek üreticilerle sohbet etti.

Soydan, yörede fındık hasadının resmi olarak bugün itibarıyla sahil kesiminde başladığını belirterek, 'Sahil kesimi 2 Ağustos, 8 Ağustos orta kesim ve 15 Ağustos'ta da yüksek kesimler için fındık hasat tarihleri açıklanmıştı. Bugün itibarıyla da fındık sezonuna girdik. Bunun yanında erken hasat yapan üreticilerimiz oldu ama bugün tamamıyla bahçelere girilmiş oldu.' ifadelerini kullandı.

Fındık bahçelerine bakıldığında geçen sezona oranla düşük olduğunu aktaran Soydan, şunları kaydetti:

0'Bugün ve daha önceden bahçeleri gezdik. Şunu görüyoruz, açıklanan 468 binlik rekoltenin çok çok altında bir rekoltenin çıkacağını bahçelerde görüyoruz. Üreticilerimiz bir ton toplandıkları fındığın bu yıl 250-300 kilogram olabileceğini söylüyor. Küçük bir bölümünü bitirenler var. Buralardan da çok düşük bir fındık elde ettiler. Bu da bu sene rekoltenin düşük olduğunu gösteriyor ama üreticilerimiz şu anda bahçelerinde. Hayırlı bir sezon geçirmelerini diliyorum.'

Kaynak: AA