İran'da En Az 11 Sünni İdam Edildi İddiası

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı, Kereç kentindeki Recai Şehr Hapishanesi'nde en az 11 Sünni'nin idam edildiğini duyurdu.

İran'da en az 11 Sünni'nin idam edildiği ileri sürüldü.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (Hrana) haberine göre, Kereç kentindeki Reca-i Şehr Hapishanesi'nde sabah saatlerinde en az 11 Sünni Kürt idam edildi.

Haberde, idama mahkum edilen 36 kişinin dün gece gardiyanlar tarafından elleri ve ayakları bağlanarak idam edilmek üzere hücrelere alındığı belirtilerek bu kişilerden en az 11'inin idam edildiğinin belirlendiği ancak bu sayının 29'a kadar çıkabileceği belirtildi.

Hrana, İstihbarat Bakanlığının idam edilenlerin ailelerine yakınlarının idam haberini verdiği ve Kehrizek ilçesindeki adli tıbba giderek cesetleri teslim almalarını tebliğ ettiğini aktardı.

İddiaya göre, idam edilenlerin arasında daha önce kardeşi Behram Ahmedi'yle 2009'da Kürdistan eyaletinin Senendeç Sünni Cuma İmamı Mamusta Burhanali'yi öldürmek suçuyla yargılanarak idama mahkum edilen Şehram Ahmedi de var. 2009'da kardeşi Behram'la tutuklanarak idama mahkum edilen Şehram'ın idam kararı geçen yıl yüksek mahkeme tarafından onaylanmıştı. Kardeşi Behram'ın cezası ise 2013'te infaz edilmişti.

Bazı kaynaklar ise iki kardeşe verilen idam cezalarının siyasi olduğunu öne sürerek Sünni İmam Burhanali'nin İran istihbaratı tarafından suikasta kurban gittiği ve suçun Şehram ve Behram Ahmedi'ye atıldığını iddia etmişti.
Kaynak: AA