Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan, ülkede BM Barış Gücü askerlerinin görevlendirilmesi çağrısına tepki gösterdi Hükümet sözcüsü, IGAD'ın Güney Sudan'ı yeniden sömürgeleştirmek için buna başvurduğunu savundu.

Güney Sudan, ülkede Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin görevlendirilmesi çağrısına tepki göstererek, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Güney Sudan'ı yeniden sömürgeleştirmek için buna başvurduğunu savundu.

Güney Sudan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael Makuei Lueth, başkent Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, geçen ay IGAD ülkelerinin katılımıyla Ruanda'da düzenlenen 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde, Güney Sudan'da 12 bin BM Barış Gücü askeri görevlendirilmesi çağrısına tepki göstererek, ülkesinin IGAD'a gönüllü katıldığını, istediği zaman çıkabileceğini belirtti.

Lueth, 'Anlamaları gerekir ki bizim ülkemiz, silahlı grupların bulunduğu tek ülke değil. IGAD'ın, üye ülkelerde barışın tesisi için çalışması gerek. Ancak bunu askeri müdahale ile yapmaması gerek. Çünkü askeri müdahale sorunları çözmeyecektir.' dedi.

Hükümet Sözcüsü Lueth, 'Büyük ülkeler, bölge ülkelerini ve örgütlerini, bazı ülkelerde daha fazla sorun ve kriz yaratmak için kullanıyor. Bu, BM ve IGAD'ın kötüye kullanılması için başvurulan bir yoldur. IGAD, ülkeyi yeniden sömürgeleştirmek için Güney Sudan'a müdahale güçlerinden bahsediyor.' ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Salva Kir Mayardit'in isyancıların lideri Riek Machar'ı Devlet Başkanlığı Birinci Yardımcılığı görevinden alarak yerine Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi atamasına da değinen Lueth, 'Hükümet, General Taban Deng Gai ile yapılan barış anlaşmasına bağlı. Barış anlaşması silahlı muhaliflerin lideri Riek Machar'ın mülkü değil.' diye konuştu.

'Hükümet, silahlı muhaliflerin lideri olarak Gai'yi muhatap alacak. Machar ise eski cumhurbaşkanı yardımcısıdır. Ona isyancı muamelesi yapılacak.' diyen Lueth, şunları kaydetti:

'Silahlı muhalifler iki kısım; Biri Machar grubu, ikincisi Gai grubu. Bizim tanıdığımız Gai grubu. Machar grubunu hükümete başkaldıran isyancılar olarak tanıyoruz. Çünkü önceki gün En-Nasır kentini bombalamaya başladılar. Machar'ın önümüzdeki günlerde başkent Cuba'ya saldıracağı yönündeki tehditleri ise halk arasında korku salmak için yapılan bir çeşit propagandadır. Machar başkentten kaçtı. Kaçan bir insan nasıl geri dönüp saldırmayı düşünebilir.'

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı 'darbe teşebbüsü' suçuyla görevden almasının ardından ülke iç savaşa sürüklenmiş, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, IGAD'ın ve uluslararası kurumların gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda 17 Ağustos 2015'te 'tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini' öngören anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya uygun olarak 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.

Ancak başkent Cuba'da, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Çatışmaların ardından Machar Cuba'dan ayrılarak bilinmeyen bir yere giderken, Mayardit'in isyancıların lideri Riek Machar'ı Devlet Başkanlığı Birinci Yardımcılığı görevinden alarak yerine Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi ataması tartışmalara neden olmuştu.

Bu arada geçen ay Ruanda'da düzenlenen 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde, Güney Sudan'da 12 bin BM Barış Gücü askeri görevlendirilmesi çağrısı yapılmış, Güney Sudan hükümeti bunu reddetmişti.
Kaynak: AA