Fındık Üreticilerine Aflatoksin Uyarısı

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman: 'Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan ve büyük ekonomik değere sahip fındığımızın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, kalite ve itibarının zedelenmemesi için fındıkta aflatoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir' 'Hasat öncesi, sırası ve sonrasında alınabilecek küçük önlemler, fındıkta aflatoksin sorununun önüne geçilmesini sağlayacaktır'.

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan ve büyük ekonomik değere sahip fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, kalite ve itibarının zedelenmemesi için aflatoksin oluşumunun mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin yeni mahsul fındık hasadı için bahçelere girmeye başladığını anımsattı.

Üreticilere bereketli bir sezon dileğinde bulunan Yaman, 'Umarım üreticilerimizin beklentilerinin karşılandığı, Türk fındığı ve ekonomisine ciddi katkıların sağlandığı bir sezon yaşarız. dedi.

Yaman, zaman zaman yabancı alıcıların aflatoksini gerekçe göstererek Türk fındığı üzerinde baskı oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, yeni sezonda bu tür durumun yaşanmaması için üreticilere büyük görev düştüğüne dikkati çekti.

Fındığın önemli problemlerinden birisinin de aflatoksin oluşumu olduğuna işaret eden Yaman, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan ve büyük ekonomik değere sahip fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, kalite ve itibarının zedelenmemesi için aflatoksin oluşumunun mutlaka önlenmesi gerektiğini kaydetti.

- Naylon çuval kullanılmamalı

Yaman, hasat öncesi, sırası ve sonrasında alınabilecek küçük önlemlerin fındıkta aflatoksin sorununun önüne geçilmesini sağlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler, hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir. Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanmalıdır. Toplanan fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar.'

Harmana getirilen cüruflu fındıkların büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde bekletilmesinin de önemli olduğuna işaret eden Yaman, 'Cüruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalı, üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Cüruflu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün bekletildikten sonra patoza verilmelidir.' ifadesini kullandı.

Yaman, cüruftan ayrılmış tane fındıkların hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmasına özen gösterilmesi, eğer harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız fındıkları yağmurdan koruma için üzeri en az 30-40 santimetre yükseklikte çardak yapılmalıdır. Tam olarak kuruyan kabuklu tane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıkla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek aflatoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara konulmalıdır. Naylon çuvallarda fındıklar kızışma yapmakta, bunun sonucu da küflenme oluşacağından jüt çuval kullanılmalıdır.'

Yaman, kuruyan kabuklu fındıkların temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmesinin de aflatoksin oluşumunu önleyeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA