ERÜ Öğretim Üyesi Keskin, Tarihçi Halil İnalcık'ı Anlattı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, geçen günlerde hayatını kaybeden Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın, Osmanlı tarihini tüm dünyaya sevdirdiğini söyledi.

ERÜ Öğretim Üyesi Keskin, Tarihçi Halil İnalcık'ı Anlattı
ERÜ Edebiyat Fakültesinde odasında ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı anlatan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, daha önce asistanlığını yaptığı ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Hocamız Son Osmanlılardan Biriydi

Halil İnalcık’ın son Osmanlılardan olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, “Halil İnalcık ismiyle müsemma dost bir insandı. Kendisini ilime, tarihimize, Osmanlı tarihine adamış, Osmanlı tarihini bütün dünyaya sevdirmiştir. Hocamız son Osmanlılardan biriydi. Osmanlı doğmuştu, ömrü aziz Cumhuriyete hizmetle geçti. Öğretmekten O’nun kadar haz alan, herhalde çok nadir hoca vardır. Hocam bana, ismimden ziyade ‘Hatip’ derdi ki, bundan ayrıca gurur duyardım. Derslerine hazırlıklı gelmemden, hitabetimim etkileyiciliğinden hoşnut olurdu ve takdirini de açıktan yapmaktan çekinmezdi.” diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye’de Çok Sayıda Öğrenci Yetiştirdi

1972-1973 eğitim-öğretim döneminde, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Halil İnalcık’ın öğrenciliğini yaptığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan çok şey öğrendim, bilim disiplinini, tarihin objektif olması gerektiğini, efsanelerden ve asılsız rivayetlerden arındırılması gerektiğini öğrendim. Belgenin, kütüphanelerin ne anlama geldiğini ondan öğrendim. Dünyanın her tarafından çok sayıda doktora öğrencisi yetiştirdi. Bu öğrenciler uluslararası üne sahiptirler. Daha sonra Ankara’ya geldi. İhsan Doğramacı kendisini Bilkent Üniversitesi’ne aldı. Vefat edene kadar burada çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Prof. Dr. Halil İnalcık hayatı boyunca idari görev almadı fakat dünyanın en ünlü bilim kuruluşlarının azasıydı. Kendini ilime adayan bir hocaydı. Özellikle son çeyrek yüzyılda eserlerini mükemmelleştirdi. Bu eserler yeni baskılarla bizim kamuoyumuzda da önemli yere sahip olacaktır”

Halil İnalcık Caddesi, Dünya Durdukça Üniversitemizde de Duracak

Hükümetin Halil İnalcık’ın cenazesine gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyan Prof. Dr. İnalcık, Erciyes Üniversitesi tarafından ünlü Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın isminin bir caddeye verilmesinin büyük bir vefa örneği olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Keskin, “ERÜ Rektörlüğü, bilim ve düşünce tarihimize mal olmuş şahsiyetlerin adlarını yerleşke caddelerine ad olarak vermiştir. ERÜ’ de ismi verilen ‘Halil İnalcık Caddesi’ üniversitemiz olduğu müddetçe yaşayacak, ufkumuzu açan düşünceleri usul ve yöntemleri genç nesillere meşale olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA