Darbe Girişiminin Yabancılar Çarşısı'na Etkisi

Samsun Yabancılar Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Akyüz, 15 Temmuz darbe girişiminin çarşı esnafını olumsuz etkilediğini söyledi.

Darbe Girişiminin Yabancılar Çarşısı'na Etkisi
Ali Akyüz, darbe girişiminin çarşı esnafına etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Akyüz, esnaf olarak işlerin yerinde gitmediğinden yakınsa da önemli olanın devletin istikrarı olduğunu kaydetti.

Ramazan Bayramı sonrasındaki beklentilerinin havada kaldığını ifade eden Başkan Akyüz, “Ramazan öncesindeki konuşmalarımızda, bu sezon için güzel hayallerimizin olduğunu söylemiştik. 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi tüm ülkede olduğu gibi biz Yabancılar Çarşısı esnafını da olumsuz yönde etkiledi. Yaz sezonu beklentimiz, darbe girişimi sonra yerli ve yabancı turistlerin alış-veriş yapmasının önüne geçti. Herkes kendi memleketinde kaldı ve demokrasi nöbetlerine katılarak ülkelerine sahip çıktılar. Onları saygıyla karşılıyoruz. Bu girişim üzücü neticeler doğurdu. Sevindirici tek yönü ise bu girişimi erken fark edip, erken müdahale etmemiz oldu” dedi.

“Önemli olan devletimizin bekası”

Ticari olarak büyük bir gerileme yaşadıklarını vurgulayan Akyüz, “Biz esnafların bu zamanlarda ticaret yapıp, ödemelerini yapması gerekiyordu. Girişimin ardından 18 gün geçti. 18 gün bizim için çok büyük bir zaman. Ticari anlamda esnafın geleceği biraz karardı. İnşallah, devletimiz küçük esnafa ve esnaflık yapan herkese yardım eder. Devletimizin bu süreçte esnafın kefaret, mali, vergi ve kredi ödemelerinde yapılandırma yapıp ileri bir tarihe atması herkes için iyi olacaktır. Bu uygulama ile küçük esnaflar bayram edecektir. Meydanları dolduran insanların çoğunu dar gelirli insanlar ve küçük esnaflar oluşturuyor. Devletimizin de küçük esnafı unutmayarak gerekeni yapacağına inanıyorum. Biz de Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu ve esnafları olarak her gece sabah namazına kadar meydanlarda demokrasi nöbetlerine katıyoruz. Daha sonrasında ise 3-4 saat uykudan sonra gelip dükkanlarımızı açıyoruz. Önemli olan devletimizin bekası. Ülkemizde bu zorlu günler atlattıktan sonra her şeyin düzene gireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA