Anne Adaylarına Karın Germe Ameliyatı Müjdesi

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, karın germe ameliyatlarının son yıllarda daha sık yapıldığını, ameliyatın gebeliğe engel olmadığını söyledi.

Anne Adaylarına Karın Germe Ameliyatı Müjdesi
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda karın germe ameliyatlarının sıklaştığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, “Karın germe ameliyatı daha çok karın ve bel bölgesinde fazla deri ve yağ dokusu olan kişilere, karın ve bel bölgesini daha ince ve sıkı hale getirmek için yapılabilir. Bu amaçla başvuran kişiler, fazla kilolu olabildikleri gibi değişik yöntemlerle kilo verdikten sonra özellikle deride sarkma olan hastalarda olabilmektedir” dedi.

“Gebelik sırasında aşırı kilo, karnı deforme ediyor”

Kadınlarda karın bölgesinin deformasyonunun doğumlar nedeniyle de meydana gelebildiğini hatırlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, “karın bölgesindeki deformasyon özellikle gebelik sırasında aşırı kilo alan kişilerde daha sık görülüyor. Eskiden karındaki fazla deri ve yağ dokusu alınmaktaydı. Günümüzde mutlaka liposuction da eklenerek karın derisi ve beldeki fazla yağları da alıp, karın ve bel kalınlığını azaltıyoruz. Fazla ve sarkık deri çıkarılarak karında germe yapıyoruz. Gevşemiş karın kas ve zarlarını sıkılaştırarak daha düz bir karın olmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

“Ağır spordan 2 ay uzak durulmalı”

Karın germe ameliyatından sonraki dönemde, özellikle karın için basınç arttığı için hastanın yatış ve yürüyüş pozisyonuna dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Coşkunfırat, “karın içi basıncını arttıracak aktivitelerden kaçınmak bu dönemde çok önemlidir. Hastalarımıza 2 ay süreyle ağır spor ve ağırlık kaldırma aktivitelerinden kaçınmalarını istiyoruz. Daha sonraki dönemde sıkılaştırdığımız dokular, sağlamlıklarını kazandıklarından dolayı hasta istediği aktiviteyi yapabilecek konuma gelebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Karın germe ameliyatı sonrası gebelik ve doğum mümkün”

Ameliyat sonrası dönemde, en sık karşılaştıkları sorulardan birinin de karın germe ameliyatından sonra gebeliğin mümkün olup olmayacağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, şunları kaydetti:

“Gebelik, karın içi basıncını arttırdığı ve karın derisinde gevşeme olması gerektiğinden dolayı hastalar gebeliğin mümkün olup olmayacağını merak etmektedirler. Karın germe ameliyatından sonra dokuların tamamen iyileşmesini takiben normal bir şekilde gebelik ve doğum da mümkündür. Doğum olayı sezaryenle olabileceği gibi normal doğum şeklinde de gerçekleşebilir.”

“Ameliyattan 1 yıl sonra gebe kalabilirsiniz”

Karın germe ameliyatından sonra dokuların tamamen iyileşmesi ve dokuların doğal esnekliklerine kavuşabilmeleri için ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtikten sonra gebe kalınmasını önerdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Coşkunfırat, “Hastaların gebelik döneminde karın ve bel bölgelerinde tekrar deformasyon olmaması için gebelik boyunca aldıkları kilolara dikkat etmeleri ve mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde olmaları ve doğumdan sonra en kısa sürede spora başlamalarını öneriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA