Samsun'da 4 İşletmeye 53 Bin 721 TL Ceza

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, tatlı ve şekerleme üretimi yapan 4 işletmeye ’hijyenik koşullara aykırılıktan ve olumsuz numune sonuçlarından’ toplam 53 bin 721 TL idari para cezası uygulandı.

Samsun'da 4 İşletmeye 53 Bin 721 TL Ceza
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tüketimi artacak olan tatlı ve şekerlemeler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Vatandaşların tatlı ve şekerleme satın alırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kayıtlı üretici firmalara ait, son tüketim tarihi geçmemiş, uygun muhafaza koşullarında muhafaza edilmiş, ambalajı bozulmamış ürünler olmasına dikkat etmesi gerektiği belirtildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Nail Kırmacı yaptığı açıklamada, bazı şekerleme vb. ürünlerde ürüne tatlı tat vermek ve enerjisini azaltmak amacıyla tatlandırıcıların kullanılabildiğini, aynı zamanda tatlandırıcıların günlük yaşamda kullanılan şekerin yerini almak üzere üretilen aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal ürünler olduğunu söyledi.

Kırmacı, “Bu tatlandırıcılar sorbitol, mannitol, asesülfam-K, aspartam, siklamatlar, izomaltlar, sakkarinler, sukraloz, taumatin, neohesperidin DC, steviol glikozitler, neotam vb. gibi tatlandırıcılardır. Söz konusu tatlandırıcıların gıdalarda kullanımı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilen kullanım dozlarında olmalıdır” dedi.

53 bin 721 TL idari para cezası

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tatlı, şekerleme ürünleri üreten ve satan işletmelerin teknik ve hijyenik açıdan uygunluğunu, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun ürün üretip üretmediklerini gerektiğinde numune de alarak kontrollerini sağladıklarını belirten Kırmacı, “Bu kapsamda pastacılık, tatlı ve şekerleme ürünleri üreten işletmelerde 2016 yılında toplam 499 adet denetim gerçekleştirilmiş, 28 adet numune alınmış olup bu numunelerden 2 adetinin ilgili laboratuvarlarda yapılan analizleri sonucunun Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı tespit edilmiştir. 4 işletmeye hijyenik koşullara aykırılıktan ve olumsuz numune sonuçlarından toplam 53 bin 721 TL idari para cezası uygulanmıştır” diye konuştu.

Kaynak: İHA