Niğde'nin Çöpünden Enerji Üretilecek

Niğde Belediyesinin, 4 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak olan Enerji Üretim Tesisi, Ekim ayında faaliyete girecek.

Niğde'nin Çöpünden Enerji Üretilecek
Niğde Düzenli Katı Atık İşletme Birliği’ne ait Düzenli Katı Atık Depolama Tesisinde günlük toplanan 300 ton evsel atıktan elde edilecek gazla, Ekim ayından itibaren enerji üretimine başlanacak. Enerji üretiminden elde edilecek gelirin yüzde 25’i Düzenli Katı Atık Depo İşletme Birliği’ne aktarılacak.

Düzenli Katı Atık Depo İşletme Birliği’ne Niğde Belediyesi, İlçe belediyeleri, belde belediyeleri ve İl Özel İdaresi olmak üzere 27 kurumun üyeliği bulunuyor. Birlik başkanlığını Niğde Belediye Başkan Faruk Akdoğan yürütüyor. Tesiste il genelinden toplanan günlük 300 ton evsel ve sterilize edilmiş tıbbı atıklar depolanıyor. Ara aktarma istasyonlarında toplanan atıklar, düzenli depolama sahasına getirilerek burada bertarafı sağlanıyor.

Enerji Üretimi Nasıl Olacak

Günlük ortalama 300 ton çöp toplanan Niğde’de, çöpten elektrik enerjisi üretimi için geri sayım başladı.

Düzenli Katı Atık Depolama Tesisinde toplanan ve burada bertarafı sağlanan katı atıklardan elde edilecek gaz ile Ekim ayından itibaren enerji üretimine başlanacak. Çöpten enerji üretimi yapacak olan firma, Enerji Üretim Tesisinde yatırım çalışmalarını sürdürüyor. Düzenli depolama tesislerindeki katı atıklardan elde edilecek gaz, Enerji Üretim Tesisinde toplanacak. Hatların içinde toplanan gaz, tesisisin kendi oluşturacağı sistem içinde elektrik santrallerine transfer edilecek. Burada toplanan gaz, enerjiye dönüştürüldükten sonra şehir şebekesine elektrik enerjisi olarak gönderilebilecek.

Gaz yoğunluğuna göre ortalama 4 bin haneye elektrik enerjisi verilebilecek. Elektrik enerjisinin piyasaya sunulmasından elde edilecek gelirin yüzde 25’i ise Katı Atık Depo İşletme Birliğine aktarılacak.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisinin 2010 yılında hizmete girdiğini belirterek, “Niğde Düzenli Katı Atık Depolama İşletme Birliğinde (NİĞKAD-BİR) 27 kurum üye, Niğde merkez, ilçeler, beldeler ve köylerimizden toplanan katı atıklar, 5 ayrı transfer noktasında toplanıyor ve Katı Atık Depolama Tesisine getiriliyor. Burada katı atıkların bertaraf edilmesi işlemi yapılıyor” dedi.

Niğde’nin sanayileşme yolunda önemli adımlar attığına vurgu yapan Başkan Akdoğan, “Elbette nüfus yoğunluğu da artış gösterme eğiliminde. Bu durumda kaçınılmaz sonuç olan çevre kirliliğinin önlenmesi, ekolojik dengenin sağlanması da gerekiyor. Çevre kirliliği ve ekolojik tahribatın önlenmesi için Niğde Belediyesi olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Daha önce Efendibey Mahallesindeki boş alanda toplanan çöpler, 2010 yılında Niğde’ye kazandırdığımız Düzenli Depolama Tesislerinde toplanıyor. Bundan sonraki süreçte ise, burada toplanan katı atıklardan enerji üretimine başlanacak. Yani Niğde’nin çöpünden elektrik enerjisi üretilecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA