Kanser Savaşçıları Derneği Uzmanları Uyardı Açıklaması

Dünyada saatte bir kişinin deri kanserlerinin en tehlikeli türü Melanom nedeniyle hayatını kaybettiği, Melanomdan ve tüm deri kanserlerinden korunmanın ilk yolunun 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak olduğu bildirildi.

Kanser Savaşçıları Derneği, pek çok insanın deniz ve havuz kenarlarında güneşlendiği yaz günlerinde, bu konuya dikkat çekmek ve güneşin kanseri tetikleyici etkileriyle ilgili toplumu uyarmak için ‘KENDİNİ YAKMA’ sloganıyla sosyal medyada bir farkındalık kampanyası başlattı. Bristol-Myers Squibb (BMS) Türkiye’nin desteği ile hazırlanan viral video ile güneşten korunmaya ve bu önemli kanser türüne dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Video, https://youtu.be/JcfI_aEjVo8 linkinden izlenebiliyor.

Diğer taraftan güneşten korunarak ve bedendeki benleri düzenli olarak kontrol ederek bu kanserden korunmak ve erken tanı şansını yakalamanın mümkün olduğu ifade edildi. Derneğin sosyal medya kampanyası için hazırladığı videoda da güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan birinin hastanede biten öyküsü çarpıcı bir dille aktarılıyor. Kanser Savaşçıları Derneği’ne destek veren dermatologlar, sağlıklı bronzlaşma olmadığına, bronz bir tene sahip olmak isteyenlerin çoğunlukla tercih ettiği güneşlenme saatlerinin, melanom açısından büyük tehlike arz ettiğine dikkat çekiyor. Tüm deri kanserleri ve özellikle melanoma için güneş yanıkları dışında, tekrarlayan röntgen, arsenik ile katrana maruz kalmak ve ailesinde deri kanseri öyküsünün olması da diğer riskler arasında.

Ben muayenesi hayat kurtarıyor

Erken tanı, tüm kanser türlerinde olduğu gibi melanomda da sağ kalım süresini uzatıyor. Çeşitli çalışmalar, düzenli deri muayenesi yapılan olgularda kanseri, erken evredeyken yakalama şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor. ABD Dermatoloji Akademisi, melanom gelişimi için yüksek risk taşıyan kişilerin düzenli olarak dermatologlar tarafından muayene edilmesini öneriyor. Genel popülasyonla karşılaştırıldığında bir veya daha fazla risk faktörü olan kişilerin (kızıl veya sarı saç, çillenme, 20 yaştan önce üç veya daha fazla şiddetli güneş yanığı öyküsü, uzun süre açık havada çalışma) melanom gelişimi açısından hiç risk faktörü bulunmayanlara göre 3.5 kat daha fazla risk altında olduğu bildirildi.

Üç veya daha fazla risk faktörü olanlarda ise bu oranın 20 kata kadar yükseldiği kaydedildi Tarama sırasında bir bende değişme, kişisel melanom öyküsü, orta yaş ve üzerinde olma, diğer risk faktörleri arasında bulunuyor.
Kaynak: İHA