'Dünya İnsani Yardım Günü'

İHH: 'Yardım kuruluşu çalışanları, başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz alanlarında acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koymaktadır' 'İnsani yardım çalışanlarına çalışma kolaylığı sağlanması için basın kartı benzeri bir kart çıkarılmalı. İnsani yardım çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılarda bulunan kişi veya kişiler ulusal ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalı'

İHH İnsani Yardım Vakfı, yardım kuruluşu çalışanlarının başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz alanlarında acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koyduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından insani yardım alanında çalışanlar ve bu etkinlikler sırasında hayatını kaybedenleri anmaya adanan 'Dünya İnsani Yardım Günü'yle ilgili vakıftan yapılan açıklamada, bu uğurda ölen gönüllüler şükran, dua ve minnetle anıldı.

Yardım kuruluşu çalışanlarının başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz alanlarında acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, BM verilerine göre son 10 yılda 900'dan fazla insani yardım çalışanının görev sırasında yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Açıklamada, 1992'den bu yana dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri yürüten vakfın, Afganistan, Nepal, Bosna Hersek, Çeçenistan, Suriye ve Özgürlük Filosu'nda çalıştığı ve gönüllülerini görev başında şehit verdiği belirtildi.

Bu durumdan en çok muzdarip olan kuruluşlardan birinin İHH olduğu vurgulanan açıklamada, 'İsrail, İHH başta olmak üzere dünyadaki bazı yardım kuruluşlarını kara listeye alıp tehdit etmektedir. Bilinmelidir ki İHH, savaş ve kriz bölgelerinde kendilerine verilen emaneti yerine ulaştırmayı bir görev addetmekte olup, çalışanlarımıza yapılan tehditler bizleri yolumuzdan asla alıkoymayacaktır.' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, yardım kuruluşu çalışanlarından kayıplar yaşanmaması için şu önerilerde bulunuldu:

'İnsani yardım çalışanlarına çalışma kolaylığı sağlanması için basın kartı benzeri bir kart çıkarılmalı. İnsani yardım çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılarda bulunan kişi veya kişiler ulusal ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalı. İnsani yardım çalışanları bir ailedir; diğerlerinin din, ırk, mezhebine bakılmaksızın birbirini kollamalı ve korumalıdır. Yardım çalışanlarına yönelik medya organlarında bilinçlendirici yayınlara sıkça yer verilmeli.'

Kaynak: AA