DSÖ Afrika Kıtası Komisyonu Toplantısı Addis Ababa'da Başladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Kıtası Komisyonu Toplantısı, 47 ülkenin sağlık bakanlarının katılımıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Toplantının açılışında konuşan Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome, ülkesinin AIDS nedeniyle kadın ve çocuklarda görülen ölüm vakalarının azalması için çalıştığını belirtti.

Teshome, Afrika ülkelerine, bulaşıcı hastalıklarla mücadele için sağlık kurumlarını güçlendirerek, kara kıtada sağlık konusundaki dönüşüme destek verme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Teshome, Afrika'nın sağlık kuruluşlarının geliştirilmesine, bunlara önem verilmesine ve gözetilmesine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan da Afrika'nın olağanüstü durumlarla mücadelede sağlık kurumlarını güçlendirmesi ve kapasitesini geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Afrika'da sıtma hastalığından ölüm vakalarında 2000-2015 yıllarında yüzde 66 azalma görüldüğünü kaydeden Chan, kıtada söz konusu dönemde 10 milyon insanın veremden kurtulduğunu aktardı.

DSÖ'nün Afrika Bölge Müdürü Rebecca Moeti Matshidiso ise Afrika'daki bulaşıcı hastalıklardan bahsederek, Yeşil Burun Adaları ve Gine-Bissau'da 3 Zika virüsü vakası görüldüğünü ve virüs konusunda yapılan inceleme sonuçlarının endişe verici olduğunu belirtti.

İncelemeler neticesinde virüsün Güney Amerika'dan sonra Afrika'da da yayılabileceği sonucuna varıldığını anlatan Matshidiso, 'Bu sonuçlar, Afrika ülkelerinin, risk düzeyini yeniden belirlemesinde ve virüsle mücadelede hazırlık seviyesini yükseltmesinde yardımcı olacak.' dedi.

Addis Ababa'da başlayan ve 47 Sahra Altı Afrika ülkesini barındıran DSÖ Afrika Kıtası Komisyonu Toplantısı'nın salı gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA