Caretta Caretta Yumurtaları İçin Nöbet Tutuyorlar

Muğla'nın Marmaris ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların plaja bıraktığı yumurtalardan çıkması beklenen yavrular için vatandaşlar nöbet tutuyor Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyesi Ön:'Yumurtalardan çıkacak olan yavruların denize ulaşmasına yardımcı olmak için nöbete devam ediyoruz'.

Marmaris ilçesinde plaja caretta carettanın bıraktığı yumurtalardan çıkacak yavrular için Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyeleri beş gündür nöbet tutuyor.

Turistlerin yoğun olarak güneşlendiği ve denize girdiği İçmeler Plajı'nda bir caretta carettanın 50 gün önce bıraktığı yumurtalar için Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyelerinin 5 gündür tuttuğu gece nöbetine zaman zaman tatilciler de eşlik ediyor.

Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyesi Derya Ön, AA muhabirine, kaplumbağanın yumurtalarını bırakmasının ardından ilgilileri davet ettiklerini söyledi.

Uzmanların 14 Ağustos'tan itibaren yavruların yumurtadan çıkmaya başlayacağı bilgisini verdiğini aktaran Ön, şöyle konuştu:

'İnsan kaynaklı doğal olmayan hususlar, bu yavruların deniz yerine karaya doğru gitmesine neden olur diye düşünüyoruz. Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilerinin bilgilendirmesi doğrultusunda yumurtalardan çıkacak olan yavruların denize ulaşmasına yardımcı olmak için nöbete devam ediyoruz.'

Marmaris'te Mİlli Park sahasında yaşadıklarını ve bu olayın kendilerine doğayı yeniden hatırlattığını vurgulayan Ön, gerçekleştirdikleri bu nöbetle halkın dikkatini doğal çevreye çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Çevre Çalışma Grubu üyesi Nazan Bayındır da yumurtlar için 30 kişinin nöbet tuttuğunu dile getirdi.

Bayındır, 'Işıklardan dolayı yavrular deniz yerine karaya doğru gider diye buradayız. Bu dünyayı bütün canlılarla birlikte paylaştığımızı unutmadan onların da yaşam haklarına saygı duymalıyız.' dedi.

Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği (MARFOD) Başkanı Koray Ürkmez de çevre grubuna destek için üyeleriyle birlikte nöbete katıldıklarını ifade etti.

Hem yavruların denize ulaşmasına destek olmak hem de onların denize attığı adımlarını fotoğraflamak istediklerini anlatan Ürkmez, çekecekleri fotoğraflarla Marmaris'in arşivine katkıda bulunacaklarını söyledi.

Bu arada, yavruların pazar gününe kadar yumurtalardan çıkmaması halinde, DEKAMER görevlilerince yuvanın açılacağı belirtildi.
Kaynak: AA