Başbakan Yardımcısı Şimşek (2) Açıklaması

'(Kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumu) İnşallah Türkiye'ye haksızlık olmaz, kredi notu düşürülmez. Biz Türkiye'nin temellerini iyileştirelim, demokrasiyi geliştirmeye, Türkiye'yi büyütmeye devam edelim, eninde sonunda bizim notumuz artar. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz' Ekonomiyi canlı, büyümeyi güçlü tutmayı hedefliyoruz. Çok şükür iyi bir noktadayız ama deseniz ki, 'Bu sene yüzde 4,5 büyümeyi tutturabilir miyiz?' Hayır tutturamayız' 'İşsizlik oranını bu seviyelerde tutmak Türkiye için bir başarıdır. Türkiye son 12 ayda tüm olumsuzluklara rağmen 800 bin vatandaşına iş bulmuştur'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına Türkiye'yi anlatmaya devam edeceklerini belirterek, 'İnşallah Türkiye'ye haksızlık olmaz, kredi notu düşürülmez. Biz Türkiye'nin temellerini iyileştirelim, demokrasiyi geliştirmeye, Türkiye'yi büyütmeye devam edelim, eninde sonunda bizim notumuz artar. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz.' dedi.

Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin şu andaki en büyük dar boğazının tasarruf açığı, cari açık olduğunu ifade eden Şimşek, önümüzdeki dönemde dışarıdan sağlanan kaynakla yatırım yapmanın sürdürülebilir olmadığını, bu nedenle tasarrufların artırılması gerektiğini vurguladı.

Döviz cinsi kredilerin takibe düşme oranının yüzde 1'in biraz üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, sorunlar olmasına karşın Türkiye'nin ekonomisinin sağlam olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası rezervlerinin artırılmasında fayda olduğunu dile getiren Şimşek, 'Bizde dalgalı kur sistemi var. Dolayısıyla rezerv ihtiyacı zaten düşük. Sabit kur sistemine sahip ülkelerde rezerv çok kritik öneme sahip. Türkiye gibi ülkelerde böyle bir zorunluluk yok. Merkez'in rezervlerini kullanmadık. Vatandaş 11 milyar doların üzerinde dövizini bozdurdu ve kazandı. Kur neredeyse darbe öncesi seviyelere döndü.' şeklinde konuştu. Şimşek, zamanla rezerv biriktirmeye devam edeceklerine işaret etti.

- 'Güneş balçıkla sıvanmaz'

Kredi derecelendirme kuruluşlarına Türkiye'nin gerçeklerini anlatmaya devam edeceklerini kaydeden Şimşek, 'İnşallah Türkiye'ye haksızlık olmaz, kredi notu düşürülmez. Çok da oraya takılıp kalmamak lazım. Türkiye'nin temellerini iyileştirelim, demokrasiyi geliştirmeye, Türkiye'yi büyütmeye devam edelim, eninde sonunda bizim notumuz artar. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz. Yatırımcılar biliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, Rusya ile ilişkilerin bozuk olmasının güvenlik konusunda tehdit, ekonomik açıdan da olumsuzluk yarattığına değinerek, 'Her şey mükemmel dahi olsa, ilişkiler hemen eski seviyesine gelmeyebilir. Çünkü petrol fiyatları düşük. Rusya'nın mal satın alma, yatırım yapma, yurt dışına turist gönderme kapasitesi 2013-2014'teki düzeyde değil. Ama Rusya bizim için çok önemli bir ticaret ortağı, ilişkilerin tekrar rayına girmiş olması Türkiye için son derece önemli ve pozitif. Reyting kuruluşları, sadece buna baksalar yeterli.' diye konuştu.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmanın Meclis kapanmadan geçmesini arzu ettiklerini belirten Şimşek, Suriye ve Irak'ta da barış ve huzurun hakim olması temennisinde bulundu.

- 'Yüzde 4,5 büyümeyi tutturamayız'

Şimşek, bir soru üzerine Orta Vadeli Programı geçen yılın şartlarına göre hazırladıklarını, ancak bugün şartların daha farklı olduğunu söyledi. O dönemde dünya ekonomisinin büyümesine ilişkin beklentilerin, daha olumlu olduğunu anımsatan Şimşek, 'Dünya ekonomisinin büyüme oranları IMF tarafından aşağı doğru revize edildi. O gün dünya ticaret hacminin artışına ilişkin beklentiler daha olumluydu ama dünya ticaret hacmindeki artış büyümenin de altında kalıyor.' şeklinde konuştu.

Darbeyi öngörmenin imkansız olduğunun altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:

'Dünyada zaten büyüme de ticaret de öngörülenden daha düşük seyrediyor. Onlar da tahminlerini, aşağı doğru revize ettiler. Türkiye, büyük felaketin eşiğinden döndü ve hala onun sonuçlarıyla mücadele etmek zorundayız. Şimdi böyle bir ortamda büyümenin, öngördüğümüzden daha düşük gelme ihtimali yükselmiş. 3. çeyrekte büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler arttı. Biz ne kadar uğraşsak da piyasada bir miktar oynaklık, belirsizlik yaşandı. Çünkü, bir darbe girişimi oldu, olağanüstü bir durum.'

Ekonomiyi canlı, büyümeyi güçlü tutmayı hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, 'Çok şükür iyi bir noktadayız ama deseniz ki, 'Bu sene yüzde 4,5 büyümeyi tutturabilir miyiz?' Hayır tutturamayız.' dedi.

- 'Zorunlu trafik sigortalarında fiyatlar iniyor'

Şimşek, son 12 ayda 900 bin kişinin iş gücü piyasasına geldiğini, bunların 800 binine iş bulunduğunu bildirdi. Küresel krizden bu yana Türkiye'de 7 milyonun üzerinde vatandaşa iş bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun büyük bir başarı olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'nin istihdam artışında, dünyada ilk 3'te yer aldığına işaret eden Şimşek, 'İşsizlik oranını bu seviyelerde tutmak Türkiye için bir başarıdır' diye konuştu.

Zorunlu trafik sigortalarıyla ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını ve ikincil düzenlemenin devreye girdiğine de değinen Şimşek, fiyatların eskiye göre inmeye başladığını söyledi.

(Bitti)
Kaynak: AA