Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Fransa'daki Calais kampını ziyaret eden, İngiltere'deki bazı belediyelerin temsilcilerinden oluşan heyet, kamplarda kalan refakatsiz sığınmacı çocuklara yeterince yardımcı olmamaktan dolayı İngiliz hükümetini eleştirdi.

İngiltere'deki yerel idareler, İngiliz hükümetini, Fransa'daki kamplarda bulunan çocuk sığınmacılara yeterince yardımcı olamamakla eleştirdi.

İngiltere'deki yerel idarelerin çalışmalarının iyileştirilmesine destek sağlayan Yerel İdareler Birliği (LGA) heyeti, Fransa'daki Calais kampını ziyaret ederek, Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart ile görüştü.

Meclis üyelerinden oluşan LGA heyeti, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Bouchart ile görüşmelerinin 'olumlu' geçtiğini sığınmacı kriziyle mücadelede nasıl birlikte çalışılabileceği konusunun ele alındığını aktardı.

İngiliz hükümetinin söz vermesine rağmen çok az sayıda refakatsiz çocuk sığınmacıyı ülke topraklarına kabul ettiğini vurgulayan heyet, İngiltere'ye iltica başvurusu yapan refakatsiz çocuk sığınmacıların başvuru süreçlerinin hızlandırılması için yetkililerin çalışmalarda bulunulacağını bildirdi.

İngiliz hükümetine, 'sığınmacı çocuklara daha fazla insanlık ve anlayış gösterin' çağrısında bulunan LGA, bütçedeki baskılara rağmen İngiltere topraklarında yerel idarelerin 4 binden fazla refakatsiz çocuğa baktığını hatırlatarak, daha fazla çocuğa yardımcı olunabilmesi için hükümetin ve muhalefet partilerinin yeteri kadar sorumluluk almadığının altını çizdi.

Avrupa'daki refakatsiz çocuk sığınmacıların İngiltere'ye alınması yönündeki baskı ve çağrıların ardından İngiliz hükümeti, yerel idarelerin kapasitelerine göre çocuk sığınmacıların ülke topraklarına kabul edeceğini duyurmuştu. Avrupa'daki sığınmacı krizi kapsamında yaklaşık 30 refakatsiz çocuğu ülkeye kabul eden hükümet, yeniden yerleştirme uygulamasıyla, refakatsiz çocukların yanı sıra erken evlilik ve istismara uğrama gibi riskler altındaki savunmasız çocukların da ülkeye alınacağını bildirmişti.

Kaynak: AA