600 Yıllık Daye Hatun Camii'nin Restorasyonu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan cami, yeniden ibadete açıldı.

Sultan Çelebi Mehmet'in süt annesi Daye Hatun tarafından yaklaşık 600 yıl önce yaptırılan Daye Hatun Camii, yapılan restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, restorasyon ile Tayakadın Mahallesi'ndeki 1421 yılında yaptırılan camiye, şadırvan, abdestlik ve tuvalet gibi sosyal müştemilat kazandırıldı. Yaklaşık 1,5 milyon liralık yatırım yapılarak kamulaştırma, restorasyon ve çevre düzenlemesiyle ihtişamlı bir görünüm kazanan cami, törenle ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, yok olmaya yüz tutmuş ya da yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan ecdat emanetlerini bir bir ayağa kaldırmaya devam ettiklerini söyledi.

Altepe, çocukluğunun geçtiği Haşim İşcan Caddesi'nin kenarında bulunan Daye Hatun Camii'nin de önemli bir ecdat emaneti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Hemen caminin yanındaki özel mülkiyetteki binanın kamulaştırma ve yıkımla başlattığımız çalışmalar sonucunda, eskiden sokak arasında kaybolan cami artık ihtişamlı görüntüsüyle bölgeye değer katan bir eser haline geldi. Müştemilat binaları, şadırvanı ve sosyal alanları ile özgün halini aldı. Biz çalışmalarla ecdadımıza olan vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Artık yer üstünde el atmadığımız eser kalmadığı gibi Beyazıt Paşa ve Hançerli Fatma Sultan Medresesi gibi yer altında kalmış eserleri de bir bir gün yüzüne çıkarıyoruz. Hemen yakında bulunan Kefen Süzen Camii'nde de restorasyonu başlattık, yakında o da özgün kimliğine kavuşacak. İlk günkü orijinalliği ile yeniden ibadete açtığımız Daye Hatun Camii Bursamız için hayırlı olsun.'

Bursa Müftüsü Mehmet Köktaş tarafından okunan duanın ardından, açılış kurdelesini Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe kesti.
Kaynak: AA