22. Saraybosna Film Festivali

Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic'in 'Saraybosna'da Ölüm' filminin gösterimi yapıldı.

Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic'in 'Saraybosna'da Ölüm' isimli filmi, 22. Saraybosna Film Festivali'nde sinemaseverlerle buluştu.

Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'daki gösterimin ardından gazetecilerle bir araya gelen Tanovic, filmin Fransız yazar Bernard Henri Levy'nin 'Avrupa Oteli' isimli tiyatro oyunundan uyarlandığını belirterek, filmin senaryosunun da oyunun ana karakteri olan Lamija üzerine kurulduğunu, ancak zamanla oyundan daha farklı bir hikaye ortaya çıktığını anlattı.

Gelecekte hem tiyatro oyununun hem de filmin birlikte gösterileceği bir proje yapmayı düşündüklerini kaydeden Tanovic, filmin ana karakterlerinden biri olan Gavrilo Princip hakkındaki farklı bakış açılarını bir araya toplayarak senaryoyu yazdığını söyledi.

Tanovic, filmi 19 günde çektiklerini belirterek, 'Filmi çektiğimiz sırada otele polis geldi. Bir sahne çekiyorduk. Diğer yandan normal hayat da devam ediyordu.' dedi.

Filmin ana karakteri Lamija'nın sahnelerini çektikleri sırada arka planda görünen polis ve Japon turistlerin 'gerçek' olduğunu dile getiren Tanovic, 'Gerçek hayata engel olamazdık. O an Saraybosna'ya 16 turist geldiyse 14'ü filmimde.' ifadelerini kullandı.

- 'Savaşta annemin yaptıkları kahramanlıktı'

Tanovic, 1914'te Saraybosna'yı ziyareti sırasında Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferninand'ı öldürerek, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasını tetikleyen Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, farklı kültürlerde farklı sıfatlarla anıldığına işaret ederek, Fransızların Princip'i öğrenci, Hırvatların terörist, Sırpların kahraman, İtalyanların ise herhangi biri olarak gördüğünü belirtti.

Princip'i Yugoslav devletlerinin özgürlüğü için mücadele eden 'idealist bir genç' olarak tanımlayan Tanovic, 'O yıllarda burası işgal altındaydı.' dedi.

Tanovic, Princip'in eylemini 'kahramanca bir davranış' olarak nitelendirerek, 'Kahramanlık ise çok farklı bir olgu. Savaşta annemin yaptıkları kahramanlıktı mesela. Keskin nişancılardan korkmasına rağmen dışarı çıkması ve su getirmesi kahramanlıktı. Bir şeyi korkudan yaptığın zaman kahraman olursun.' ifadelerini kullandı.

2001 yılında 'Tarafsız Bölge' filmiyle 'Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü alan Tanovic, 'Saraybosna'da Ölüm' filmiyle de Berlin Film Festivali'nde 'Jüri Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.
Kaynak: AA