Lübnan'da 'Atanamayan Öğretmenlerin' Protestosu

Lübnan'da öğretmenlerin 'atanma' talebiyle düzenlediği eylemin ardından hükümet, 548 ek öğretmen ataması yapılacağını açıkladı.

Lübnan'daki 'atanamayan öğretmenler' seslerini duyurmak amacıyla başkent Beyrut'ta gösteri düzenledi.

Bakanlar Kurulunun toplantısı sırasında Başbakanlık yakınındaki Riyad es-Sulh Meydanı'nda bir araya gelen onlarca öğretmen, üzerinde 'Eğitim-öğretim, güçlü devletin direğidir', 'Kuzeyden, güneye tek isteğimiz var, atanmak' yazan dövizler taşıdı.

Kamu Hizmeti Konseyinin 2015'te düzenlediği sınavda 3 binden fazla öğretmen adayı başarılı olurken, hükümet bir süre önce bin 223 kişinin atamasının yapılacağını açıkladı. Bunun üzerine öğretmen adayları, kabine toplantısındaki hükümet üyelerine seslerini duyurmak için gösteri düzenledi.

AA muhabirine konuşan gösterici öğretmenlerden Vidana Yusuf, 'Bizim tek bir isteğimiz var, ortaöğretim öğretmenlerinin tümünün atanması. Bizler toplumu güçlendirecek sınıfız. Yeni nesilleri bizler yetiştiriyoruz. Lübnan hükümeti, sınavda başarı göstermiş tüm öğretmenleri görevlendirmeli.' dedi.

Lina Ahmed Abbas da 'Herkesin kadrolu şekilde atanmasını istiyoruz. Bizim için sınavda daha iyi veya daha düşük puan alan diye bir durum söz konusu değil. Bizler meclisin, hükümetin tüm sınavda başarı gösterenleri ataması talebiyle buradayız.' diye konuştu.

Diğer bir gösterici Naif Maş ise okulların öğretmen ihtiyacı olduğunu ancak hükümetin yeterli atamayı yapmadığından şikayet etti.

- Ataması yapılacak öğretmen sayısı artırıldı

Sözleşmeli Öğretmenler Komitesi Başkanı Hamza Abbas Mansur da 'Yolsuzluğa batmış bu hükümetin devam etmesi mümkün değil. Reform istiyoruz. Bu gösteri sayesinde, bizlerden bir heyet derdimizi anlatmak için Başbakanlığa gitti.' dedi.

Öte yandan, öğretmenlerin düzenlediği gösterinin ardından hükümet, 548 ek öğretmenin daha atamasının yapılacağını, böylece atanacak öğretmen sayısının bin 771 olacağını açıkladı.

Üç yıl geçerlilik süresi olan söz konusu sınavın atama işlemlerinde ülkenin siyasi ve kamusal düzenindeki hakim mezhepsel kotalar da belirleyici oluyor.

Kaynak: AA