İzmit'in Deprem Raporu Açıklandı

İzmit Belediyesi 17 Ağustos Marmara depreminin ardından İzmit’teki önemli çalışmaları ve hasarlı binaların sayılarını açıkladı.

İzmit'in Deprem Raporu Açıklandı
İzmit Belediye, 17 Ağustos 1999 da yaşanan Marmara depremi sonrasındaki önemli çalışmaları ve İzmit’teki hasarlı binaların sayılarını açıkladı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "17 Ağustos 1999 depreminde sonra oluşturulan 2000 yılı icmal dökümlerine göre; İzmit Belediyesi sınırları içerisinde 29 bin 412 adet bina bulunmaktaydı. Marmara Depremi sonrasında; 7 bin 830 adet bina hasar görmüştür. Bu rakamlara göre oluşan oranda mevcut binaların yüzde 26’sının hasar gördüğü ortaya çıkmıştır. 17 Ağustos 1999 da yaşanan deprem ile bölgemizde; 941 ağır hasarlı binadan 44 adetinin yıkılmadığı, bin 368 orta hasarlı binadan 243 adedinin onarılmadığı, 4 bin 693 adet az hasarlı bina olduğu tespit edilmiştir. Kalan hasarlı binalar için, yapılan onarımların ruhsatlı olmadığı, yasal süreç içerisinde yıkılamadığı, mahkeme süreçlerinin uzun olduğu görülmüştü" dedi.

Yetkililer, "Deprem sonrası yapılan çalıştaylar, konferanslar ve araştırmalar başımıza gelen bu felaketin zararlarının iki ayağı olduğunu göstermiştir. İlk ayağı kalitesiz yapılar olup, ikinci ayağı ise bilinçsizliktir. İzmit Belediyesi olarak bu iki konu üzerinde önemli çalışmalar yaptık. Her şeyden önce okullarımızda öğrencilerimize doğal afet bilinçlendirme eğitimleri verdik. Yaşanana felaketin ardından belediyemizin Zemin Araştırma Birimi ilçemizin tüm mahalle ve köylerini gezerek risk analizlerini yapmıştır. Bugün şehrimize ait bir risk analiz haritamız bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA