Genel Başkan Solgun'dan Tütün Açıklaması

Türkiye Tütün Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, Türk tütününün dünya pazarında hak ettiği konuma ulaşması gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Solgun'dan Tütün Açıklaması
Tütünde Lübnan modeline dikkat çekerek yerli tütünün önemine değinen Başkan Solgun, “Tütün üretimi 400 yılı aşan bir süredir Anadolu’nun ekolojik koşullarına uygun sağlanmış; ‘Türk tütünü’ adı ile kendine özgü niteliklere ulaşmıştır. Türk türünü gerek tat, koku ve ıslah edici özellikleri ile sigara harmanlarının önemli bileşeni olması, gerekse de Türkiye’de diğer tarımsal ürünler içerisinde yüksek dışsatım yeteneği ve ekonomiye sağladığı katma değer gücüyle üretimde ve ekonomideki önemli yerini korumuştur” dedi.

Ege, Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi tütünleri olarak tütünün adlandırıldığını ve Türk tütününün bu bölgelerde yaklaşık 40’a kadar çeşidi ya da tipi olduğunun altını çizen Solgun, “Bu çeşitlerin gerek morfolojik yapıları, gerekse kimyasal birleşenleri, yani sonuçta kalite ve içim değerleri bir birinden oldukça farklıdır. Sigara üreticilerine daha fazla yerli tütün kullanma şartı getirilmesi halinde cari açık 145 milyon dolar azalacaktır” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en kaliteli tütününün Türk tipi tütün olduğunu hatırlatan Solgun, “Türk tipi tütünden üretilen sigaraların piyasaya sunumlarını gerektiği gibi yapmadı ve pazar kendi tütünlerinden üretilen ürünlerin eline geçti. Oysa sigara üreticilerine daha fazla yerli tütün kullanma şartı getirilmesi kırsalda kalkınmayı artırır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA