Gamescom'a Katılan Türk Yazılımcılar Gelecekten Ümitli

Türkiye'nin partner ülke olduğu Gamescom 2016 fuarına katılan Türk yazılımcıların ürünleri yoğun ilgi görüyor.

Almanya'nın Köln kentinde devam eden 'Gamescom 2016' interaktif oyun ve eğlence fuarına katılan Türk firmaları gelecekten ümitli.

Türkiye'nin partner ülke olduğu fuarda, Türk yazılım şirketleri ve genç yazılımcıların ürünleri yoğun ilgi görüyor.

ODTÜ Teknokent Program Yöneticisi Özgür Karayalçın, bilişim ve telekominikasyon kümelenmesi olarak Ekonomi Bakanlığının uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi projesi desteğiyle fuara katıldıklarını, amaçlarının Türk oyun ve yazılım firmalarını uluslararası arenaya taşımak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Gamescom 2016 fuarının partner ülkesi olmasının kendileri için önemli ve büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Karayalçın, 'Fuara katılan firmalarımız bu sayede uluslararası işbirlikleri kurup, yatırımcılarla görüşüyor ve yazılımcılarla bir araya geliyor. Hedefimiz geçen yıl 30 milyon dolar olan ihracatımızı önümüzdeki üç yıl içinde 300 milyon dolara çıkarmak.' dedi.

Bu sektörün katma değeri yüksek ve ülkeye gelecekte daha büyük faydalar sağlayan bir sektör olduğunu belirterek, genç girişimcilere seslenen Karayalçın, 'Animasyon Teknoloji Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM) onlara ücretsiz eğitim, ücretsiz donanım, ücretsiz yazılım imkanları sunmakta. Kendilerini hem geliştirip hem de fikirlerini hayata geçirmek fırsatı sunmakta. Şirketleşmenin ardından ise ODTÜ Teknokent onlara ofis sağlamakta. Daha sonra oyunlarını yurt dışında pazarlama ve tanıtma fırsatı sunmakta. geçen yıl kurulmuş bir şirketimiz bugün birkaç milyon dolar ihracat yapar duruma gelebilmekte. Biz son yıllarda bunun meyvesini toplamaya başladık.' ifadesini kullandı.

Karayalçın, bu yıl devlet teşviği sayesinde bireysel genç yazılımcıların da yoğun olarak katılabildiği fuarda, Türk yazılımcıların ürünlerine yoğun ilgi olduğunu söyledi.

- 'Birbirimizi destekliyoruz, hep birlikte büyüyoruz'

ODTÜ Teknokent Program Yöneticisi Elif Karaata ise ATOM projesi ile sektörde henüz şirketleşmemiş olan potansiyeli yüksek olan geliştiricileri kabul ettiklerini, 2008 yılından beri 85'ten fazla ekibe destek sağladıklarını, binin üzerinde geliştiricinin eğitimlerden ve etkinliklerden faydalandığını, bu sayede ise bir geliştirici eko-sistemi oluştuğunu söyledi.

Karaata, oluşan bu eko-sistemin birbirini destekleyerek geliştiğini belirterek, 'Bu sistemde bütün geliştiriciler oyun geliştirme bilgileri olsun, teknik bilgiler olsun hem de iş geliştirme, ticarileşme bilgileri olsun bilgilerini paylaşıyorlar. Bu sayede herkes, hepimiz aslında birlikte öğreniyoruz, büyüyoruz, gelişiyoruz. Bu arada birlikte geçen son 8 yılımız hep bir arada birbirimize destekle geçiyor. Bugün burada Gamescom'un partner ülkesi olarak bulunduğumuzda da yine bunu görüyoruz. Burada herkes birbirini destekliyor, kalkındırıyoruz, amaç da zaten hep birlikte büyüyebilmek.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 25 firmayla katıldığı fuarı 200 binden fazla kişinin ziyaret etmesini bekleniyor.

Köln fuar merkezinde devam eden Gamescom, 21 Ağustos'a kadar gezilebilecek.
Kaynak: AA