Etiyopya'daki Sudan Barış Görüşmelerinin Askıya Alınması

Yönetim karşıtı 'Sudan Devrim Cephesi', Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan bölgeleri konusunda yürütülen müzakerelerin askıya alınmasından hükümeti sorumlu tuttu.

Sudan'da yönetime karşı silahlı mücadele veren 'Sudan Devrim Cephesi', Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan bölgeleri konusunda yürütülen müzakerelerin askıya alınmasından hükümeti sorumlu tuttu.

Yönetim karşıtı bazı silahlı grupları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerini bünyesinde toplayan cepheden yapılan açıklamada, Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan konusunda yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından hükümetin sorumlu olduğu belirtildi.

Hükümeti temsil eden heyetin, barış görüşmelerini akim bırakmak için net bir tutum sergilediği savunulan açıklamada, bu heyetin anlaşmaya varılmaması için çeşitli taktiklerle oyaladığı iddia edildi.

Açıklamada, hükümet heyetinin, Mavi Nil ve Güney Kordofan'a ilişkin yürüttüğü müzakerelerde, 29 Haziran 2011'de imzalanan ve insani yardımların geçişine önceliğin tanındığını çerçeve anlaşmasını ortadan kaldırmayı hedeflediği öne sürüldü.

Müzakerelerde taraf olan Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) 'objektif' olduğu iddiasında da bulunulan açıklamada, hükümetin çerçeve anlaşmasını müzakerelerde temel olarak kabul ettiği ancak mağdur vatandaşlara insani yardımların çeşitli yollardan ulaştırılmasını teminat altına almak için sunulan tüm önerilere karşı çıkarak müzakereleri sonuçsuz bıraktığı kaydedildi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Sudan hükümeti ile SPLM-N, Adalet ve Eşitlik Hareketi ve Sudan Kurtuluş Hareketi arasında yürütülen görüşmelerin askıya alındığı belirtilmişti.

Yine Etiyopya'daki görüşmelerin ikinci kanadını oluşturan Adalet ve Eşitlik Hareketinin başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi ile hükümet arasında Darfur bölgesi konusunda yürütülen müzakerelerin de askıya alındığı kaydedilmişti.

Kaynak: AA