Devlet Hastaneleri Pardus İle Hızlanıyor

Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile TÜBİTAK ULAKBİM arasında 12 Ağustos 2016 tarihinde Milli yazılım kültürünün yaygınlaştırılması ve tarafların işbirliğinin artırılması amacı ile bir protokol imzalandı.

Devlet Hastaneleri Pardus İle Hızlanıyor
Bu protokol kapsamında Bilgi Sistemleri tarafından kurulan ekip, kurulum takvimi oluşturarak Kurumsal 2 Geliştirici Sürümü’nü, İşletim sistemine ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemine entegresini resmen başlattı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Tezcan Sezgin, " Son derece memnun ve heyecanlı olduklarını dile getirerek, ülkemizde yürütülen en büyük milli yazılım projesi olan Pardus, “linux işletim sistemi temelli, açık kaynaklı ve ücretsiz olan TÜBİTAK-Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi(ULAKBİM) yönetiminde geliştirilen milli işletim sistemimizin yaygın olarak kullanılması için tam destek veriyoruz. 2003 yılında geliştirilmeye başlanan Pardus günümüze kadar birçok yenilikçi teknolojiyi içerisinde barındırmış ve güncel ihtiyaçlara göre geliştirilmeye devam etmiştir. Açık kaynaklı olması bütün sistemin şeffaf olmasını sağlamakta, kaynak kodları görülebilmektedir. Bu da Pardus’un güvenilir bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Açık kaynak olmasının ikinci bir avantajı da kötü niyetli programcıların virüs, gibi zarar verici uygulamaları yazmasına engel olmasıdır. Hastanelerdeki personellerimiz Pardus kullanarak bütün zarar verici uygulamalardan kurtulmuş oluyor. e-devlet uygulamalarına ve kurumsal belge yönetimi sistemlerine elektronik imza kullanarak rahatlıkla ve güvenle girilebiliyor. Bu sistemde daha önce hazırlanmış belgeler de problemsiz açılıp güncellenebiliyor. Türkçe bir işletim sistemi olan Pardus’ta Türkçe karakterleri de sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Proje kapsamında Çanakkale Devlet Hastanesinin %30’u, Ayvacık Devlet Hastanesi- Küçükkuyu Semt Polikliniği, Bayramiç, Yenice, Gökçeada ve Gelibolu Devlet Hastanelerinin kurulumu tamamlandı. Katkılarından ve işbirliklerinden dolayı TUBİTAK ULAKBİM yetkililerine ve emeği geçen çalışanlarımıza teşekkür ederim” dedi.

2016 yılı son çeyreğine kadar Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı 11 sağlık tesisinde bulunan 3 bin bilgisayarı kapsayacak Milli İşletim sistemi pardus göçü tamamlanmış olacak.
Kaynak: İHA