CHP'li Baydar'dan Askeri Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na Bağlanmasına Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasına tepki göstererek, “Askeri tıp, silahlı kuvvetlerin savaşma gücünü zinde tutmak ve muhafaza etmek amaçlı tıbbi ve uygulamaların tümüdür. Sivil doktorlar ile askeri operasyon yapamazsınız” dedi.

CHP’li Baydar, TBMM’de gazilerle birlikte basın toplantısı düzenledi.

GATA’nın Osmanlı’dan kaldığını ve bir model olduğunu vurgulayan Baydar, “Memleket için fedakarca çalışmak, tıbbi bilimsel ilkelere bağlı kalmak, hastası için en iyisini gerçekleştirme çabası Gülhane’den yetişen tüm hekimlerin ortak hasleti olarak Gülhane eğitiminin içine işlemiştir. Askeri tıp silahlı kuvvetlerin savaşma gücünü zinde tutmak ve muhafaza etmek amaçlı tıbbi ve uygulamaların tümüdür. Sivil doktorlar ile askeri operasyon yapamazsınız. Cenevre Sözleşmesi gereği sivil personelin harekat alanında göre yapamayacağı da unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Gülhane’de yenilenmenin önemine değinen Baydar, bunun Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na devredilerek olmayacağını söyledi.

Baydar, “Kurulan Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanmak ve tüm askeri hastaneleri Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne bağlamak. TSK Rehabilitasyon Merkezi’ni ve TSK Yaşlı Bakım Merkezi’ni de Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne bağlamak. Aynı zamanda fakülteyi de sivil öğretim üyesi ve sivil öğrenci alımına da uygun hale getirmek. KHK ile yapılan bu yanlış düzeltilebilir. Bu bir siyasi öneri değildir, Gülhaneli’nin isteğidir” dedi.

GATA’da yetişmiş Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu ise, dünyadaki güçlü orduların hepsinde askeri tıp hizmetinin olduğunun altını çizerek, “Siz Gülhane Askeri Tıp Akademisi olarak bu hizmeti en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan bir grubu konuşuyorsunuz. Bugün askeri sağlık hizmeti dediğimiz zaman harp cerrahisi gelir, sualtı hekimliği gelir. Bugün bu ocağı söndürürseniz 70 tane taburun görev aldığı Güneydoğu’da buna sağlık hizmeti verecek üsteğmeni bulamazsınız. Uçuş hekimi değdiğimiz bir doktordur. Türk Hava Yolları uçağı ile düşünemezsiniz. Hava Kuvvetleri çeşitli yerlerde sağlık hizmeti yapmaktadır. Sivil ekibi gönderemezsiniz. Güneydoğu’da yaralanan emniyet mensubu veya askeri ’Sizi nereye götürelim?’ dediğiniz zaman istediği yer askeri sağlık kuruluşudur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA