Bakan Özlü Açıklaması 'Ülke Tarihinin En Ağır Travmasını Yaşadık, Ancak Bundan Süratle Çıktık'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Vakfı (PAGEV) arasında imzalanan protokol töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu imzanın sadece plastik sektörü için değil, Türkiye için de özel bir anlam taşıdığını ifade ederek, “Bundan sadece bir ay önce ülke tarihinin en ağır travmasını yaşadık. Ancak hamdolsun bu travmadan süratle ve sıhhatle çıktık” dedi.

Bakan Özlü Açıklaması 'Ülke Tarihinin En Ağır Travmasını Yaşadık, Ancak Bundan Süratle Çıktık'
PAGEV ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan ve üniversite, sanayi ile kamu arasında bir köprü işlevi üstlenerek plastik sektöründeki AR-GE, ÜR-GE ve tasarım çalışmaları için bir üs niteliği taşıyan Mükemmeliyet Merkezi’nin protokol törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ile plastik sektöründen çok sayıda temsilcisi katıldı.

Bu anlaşma ile Türkiye’de bir Plastik Mükemmeliyet Merkezi kurulması yönünde ilk adımın atıldığını kaydeden Bakan Özlü, Türkiye’nin hemen her sektörde küresel rekabet gücünü arttırması için teknoloji yoğun bir üretim yapısına geçmesi gerektiğine işaret etti. Bakan Özlü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde Mükemmeliyet Merkezleri ismini verdiğimiz yapıları da devreye almaya başladık. Bu yapılarda aslında birbiriyle rekabet halinde olan firmalarımızı ‘kazan-kazan’ prensibine göre bir araya getiriyoruz. Kuracağımız Plastik Mükemmeliyet Merkezi de firmalarımızın ortak Ar-Ge yapabilecekleri bir platform işlevi görecek. Bu merkez, plastik malzemeler ve prosesler konusunda firmalara yönelik eğitim faaliyetleri düzenleyecek. Yine merkez, test ve sertifikasyon süreçlerinde firmalarımıza rehberlik edecek. Atacağımız bu imzanın ve kurulacak olan mükemmeliyet merkezinin plastik sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.”

"Türkiye, 15 Temmuz’a rağmen önüne bakıyor, yoluna devam ediyor"

Atılan imzaların sadece plastik sektörü için değil, Türkiye için de özel bir anlam taşıdığını kaydeden Özlü, “Bundan sadece bir ay önce ülke tarihinin en ağır travmasını yaşadık. Ancak hamdolsun bu travmadan süratle ve sıhhatle çıktık. Hepimiz işlerimize daha önceki plan ve programlarımıza uygun olarak devam ediyoruz. Son dönemde TBMM’de çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Varlık Fonu’nun kurulması, teşvik sisteminin revize edilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi veya bireysel emeklilik sistemi gibi çalışmaların ortak bir özelliği var. Bütün bu çalışmalar, ülkemizin orta ve uzun vadedeki ihtiyaçlarını gözeten çalışmalardır. Yani Türkiye, 15 Temmuz’a rağmen önüne bakıyor, yoluna devam ediyor. Aynı iradenin özel sektörümüzde de olduğunu görmek bizi ayrıca sevindiriyor” dedi.

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Özlü, “15 Temmuz gecesi ülkemizde yüzlerce, binlerce kahramanlık hikayesi yazıldı. Ben, üretimin katma değerini ve rekabet gücünü nasıl artıracaklarına yoğunlaşmış olan sanayicilerimizi de birer kahraman olarak görüyorum. Bugününe olduğu gibi yarınına da sahip çıkan herkesi bir kere daha tebrik ediyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu imza törenini işte bu açıdan da ayrıca önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

Talep yılda yüzde 4 artıyor

Türkiye’de hafif, çok yönlü ve dayanıklı plastiklerin perakende, ambalaj, inşaat, sağlık, tarım, mobilya, otomotiv ve yenilenebilir enerji gibi sektörler için stratejik önem taşıdığını anlatan Özlü, Türkiye’nin plastik sektöründe çok ciddi bir potansiyel taşıdığına inandığını sözlerine ekledi. “Dünyada talebin her yıl yüzde 4 civarında arttığı bu sektörde çok daha başarılı işlere imza atabileceğimizi düşünüyorum” diyen Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2015 yılında 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık, yani dış ticaret fazlası verdik. 2015 yılında ihracatımızda bir miktar düşüş yaşandı. Ancak bu düşüş, miktardan ziyade fiyatlardaki düşüşten kaynaklandı. Türkiye’nin plastik üretimine baktığımızda olumlu bir gelişme trendi olduğunu görüyoruz. Plastik üretimimiz, 2002’den sonra dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdü. Türkiye, miktar bazında baktığımızda dünyanın ve Avrupa’nın en büyük plastik üreticileri arasındaki yerini aldı.”

Sektörün iki temel sorunu

Plastik sektöründe iki temel sorununun olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, “Bunlardan birincisi, petrokimya ürünlerini girdi olarak kullanan bu sektörün yüzde 80-90 oranında dışa bağımlı olmasıdır. Ne yazık ki bu konuda kısa vadede yapılabilecek fazla bir şey yok. Sektörün yaşadığı ikinci temel sorun ise katma değerin düşük olmasıdır. İşte bu konuda, sektörle birlikte, kısa, orta ve uzun vadede yapabileceğimiz ve yapacağımız çok iş var. Bakınız, 2015 yılında ihracat ettiğimiz bir kilogram plastik için 2,75 dolar gelir elde etmişiz. Bu fiyat, bizi, dünya plastik mamul ihracatını yönlendiren 20 ülkenin içinde 18’inci sıraya düşürüyor. Bu açıdan Ar-Ge Reform Paketi’nin tüm sanayi sektörlerimiz için olduğu gibi plastik sektörü için de bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından bakanlık ile PAGEV arasında protokol imzaları atıldı. İmza töreninde Bakan Özlü ile PAGEV Başkanı Eroğlu hazır bulundu. İmzaların ardından PGEV üyeleriyle Bakan Özlü’nün yer aldığı aile fotoğrafı çekildi.
Kaynak: İHA