Yaz Mevsiminde Çocukları Sıcaklardan Korumanın Yolları

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, çocukların yaz mevsiminde bol miktarda su içmesi gerektiğini vurgulayarak, "Taze meyve suyu ve ayran önerilen içecekler arasında yer alırken, vücudun pH değerini bozarak sağlık sorunlarına davetiye çıkartan asitli içeceklerden de uzak durulması gerekiyor" dedi.

Yaz Mevsiminde Çocukları Sıcaklardan Korumanın Yolları
Bebekleri ve çocukları tüm aktivitelerde özellikle yaz sıcakları ve güneşin olumsuz etkilerinden korumak gerekiyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, alınabilecek basit önlemlerle bebek ve çocukları sıcak havalardan korumanın yollarını anlattı. Klima kullanımından uzak durmakta fayda olduğunu söyleyen Dr. Erol, eğer kullanılacaksa mutlaka bakteri filtresinin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ve klimanın soğuk hava üfleyen fanlarının yenidoğanlar ve çocuklara direkt olarak temas etmemesi gerektiğini kaydetti.

"Bol miktarda su içilmeli"

"Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında bebek ve çocukları dışarı çıkarmamaya özen göstermek gerekiyor" diyen Dr. Erol, "Günlük 15 dakika güneş ışığı gereken D vitamini alımı için yeterli oluyor. Gereğinden fazla kullanılan güneş kremleri D vitamini yapımını azaltarak toksik maddelerin vücutta birikmesini kolaylaştıracağı için ölçülü miktarda kullanılması öneriliyor. Bebek dışarı çıkarılacağı zaman başına pamuklu bir şapka takılması güneşten korumaya destek oluyor. Çocukların yaz mevsiminde bol miktarda su içmesi gerekiyor. Taze meyve suyu ve ayran önerilen içecekler arasında yer alırken, vücudun pH değerini bozarak sağlık sorunlarına davetiye çıkartan asitli içeceklerden de uzak durulması gerekiyor. Ara öğünlerde taze meyve ve sebze tüketilmesi gerekiyor. Sıcak ortamda mikropların üremesi hızlı olduğu için taze gıda tüketimine ve tüketilen gıdaların hijyenine de ayrıca dikkat edilmeli. Zihinsel performanslarına katkıda bulunan yüzme gibi çeşitli spor aktiviteleri için çocuklar teşvik edilmeli” diye konuştu.

"Doktora başvurmak için vakit kaybetmemek önem taşıyor"

Bebek ve çocukları giydirirken kıyafetlerde rahat, açık renkli ve pamuklu kumaş seçilmesinin önem taşıdığını belirten Dr. Erol, "Hava giriş çıkışını sağlayan pamuklu kumaşlar, aynı zamanda terlemeyi de önlüyor. Doktorlar özellikle önermediği sürece yenidoğanlarda anne sütü dışında bebeklere su içirilmesine gerek olmuyor. Ancak ateşli hastalıklar, ishal gibi sıvı ihtiyacının arttığı bazı istisnai durumlarda su takviyesi ihtiyaç haline gelebiliyor. Mama ile beslenen bebeklerde mamanın üzerinde yazan kullanma talimatına göre hazırlanması gerekiyor. Sıcak yaz günlerinde mama hazırlanma şekline bağlı olarak su ihtiyacı artabilir. Bebekte sürekli ağlama, ağız kuruluğu, normalden az idrar yapma ya da bezinde ürat kristaline bağlı pembe-turuncu renklenme görülüyorsa bu yetersiz beslenme veya susuzluğa işaret edebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşılırsa doktora başvurmak için vakit kaybetmemek önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA