Uyanık Halde Beyninden 12 Santim Tümör Çıkartıldı

Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatla, beyninde 12 santimlik tümör tespit edilen 82 yasındaki Ayşe Kılınç narkoz verilmeden uyanık haldeyken ameliyat edildi.

Uyanık Halde Beyninden 12 Santim Tümör Çıkartıldı
Yrd. Doç. Dr Ziya Aşan’ın gerçekleştirdiği ameliyatta, beyne doğru ve kafatasını da eriterek dışarıya doğru büyüme gösteren 12 santim boyutundaki beyin tümörü, AEÜ Eğitim ve Araştırma hastanesi ameliyathanesine yaklaşık 2 saat süren bir ameliyatla bulunduğu yerden alındı.

Ayşe Kılınç’ın kafa bölgesinde küçük bir şişlik olarak belirti vermeye başlayan tümöre dair bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ziya Aşan, “1 yıl kadar önce kafasının arka tarafında küçük bir şişlik olarak başlayan ve gittikçe büyüyen bu şişkinlik ve baş ağrısı yakınması ile beyin tümörü teşhisi konulan 82 yaşındaki Ayşe Kılınç başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. Hastanın yaşının ileri olması ve diğer hastalıkları sebebiyle anestezi doktorlarımızla da hasta hakkında yaptığımız değerlendirme sonrasında hastamızı uyanık haldeyken ameliyat etmeye karar verdik. Bu tarz ameliyatlarda, cerrahın kararıyla birlikte anestezi doktorlarının da tecrübesi de önemlidir. Hastamız da bu operasyon için gayet uyumluydu. Tümör çıkarıldıktan sonra, tümörün erittiği kafatası kemiği de yapay kemik ile düzeltildi. Hastamız 3-4 gün içerisinde taburcu edilecektir.” diye konuştu.

Bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar hızlı büyüyen, hem beyini hem de kafatası kemiğini eriterek dışarı doğru büyüyen tümörler ile nadiren karşılaşıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ziya Aşan, hastasının da 12 santim boyutundaki tümör ile sıra dışı bir olgu olduğunu ifade etti.

Uyanık (Awake) kraniyotomi tekniği adı verilen ameliyatla, hastanın ameliyat esnasında bilincinin açık olduğunu ve konuşabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ziya Aşan, günümüzde yapılan bazı beyin ameliyatlarında özellikle bu yöntemin kullanılmak istendiğini bildirdi.
Kaynak: İHA