Tiryaki; 'Müteahhitliğe Belli Bir Kural Ve Eğitim Şartı Getirilmeli'

AKDF Yönetim Kurulu Üyesi ve UMUT Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki, dünyada depremden insan kaybı yaşanan etkilenen ilk ülkelerden biri olan Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Tiryaki; 'Müteahhitliğe Belli Bir Kural Ve Eğitim Şartı Getirilmeli'
UMUT Başkanı Tiryaki, Aydının depreme hazır olmadığını belirterek; “Türkiye 1999 yılına göre daha güçlü bir yapıya sahip olmakla birlikte eksik yönlerimizin de bulunduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Ülkemizde yıllık 30 bine yakın 2 ve daha üstü deprem meydana gelmektedir. Birinci derece Deprem bölgesi Aydın ilimiz Deprem konusunda Deprem Master Planına sahip değildir. Yerel Yönetimlerin Aydın ile Jeolojik haritaları yoktur. İşin ilginci Belediyelerde Jeofizik Jeolojik mühendis bile yoktur. Deprem zararlarını azaltmak için Aydında alınacak önlemler tek tek belirlenmelidir. Tiryaki, kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların iyi niyetle başlatıldığını ve eski bina stoklarımız için tam çözüm olamamıştır. Kentsel dönüşümüm parsel bazından ada bazına dönüşmesi gerekmektedir. Vatandaşlar günlük 50 krş ayırarak evlerini Deprem Sigortası yaptırmaktan kaçınmaktadır. Aydın İlimizde Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerin güçlendirilmesi sorunu vardır. Acilen Hastanelerimiz gözden geçirilmelidir. Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik binası gibi riskli binalar hizmet vermeye devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 2000 yılından önce yapılan bütün binalar risk altındadır. Acilen yıkılmalı veya güçlendirilmelidir” dedi.

“Müteahhitlik mesleğine belli bir kural ve eğitim şartı getirilmelidir”

Aydın’daki afet hazırlıkları hakkında da bilgiler veren Tiryaki, “ Nazilli dışında Aydın’da afet alanlarının işaretlemeleri yoktur. Toplanma alanları yönlendirme levhaları yapılmamıştır. Aydın Büyük Şehir Belediyesi, Türkiye’de Afet Koordinasyon Merkezi olmayan birkaç ilden biridir. Aydın’a Büyükşehir Yasasındaki yasal sorumluluklarının yerine getirilmesi için Afet Koordinasyon Merkezi oluşturulmalıdır. Yasayla büyükşehir belediyeleri bütçelerinin bir bölümünü afet çalışmalarına ayırmak zorundadır. Bu fon ile Aydın Afet Birliği fonları ile Aydın tüm yönleri ile Afete Hazır Dirençli kent haline getirilebilir.17 Ağustos’ta 18 bin insan hayatını kaybetti. Depremden dersler çıkarılmazsa ve gerekli önlemler alınmazsa bu acılar yaşanmaya devam edecektir. Hala ders almamışız ki teknik hiç bir bilgisi olmayan okuma yazma bilmeyenler bile bu ülkede müteahhitlik yapabilmektedir. Müteahhitlik mesleğine belli bir kural ve eğitim şartı getirilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA