Fransa'da tesettür mayosu yasağı büyüyor

Fransa'da tesettür mayosu yasağı giderek etkisini arttırıyor.

Fransa'da tesettür mayosu yasağı büyüyor
Fransa'da tesettür mayosu yasağı büyüyor
Ülkenin güneyinde yer alan Leucate, kuzeyde bulunan Pas-de-Calais bölgesine bağlı Le Toquet ve yine aynı bölgede yer alan Oye Plage belediyeleri, plaj ve belediyeye bağlı havuzlarda tesettür mayosu giyilmesini yasakladı.

Yasak kararının hem hijyen hem de laiklik ilkesi kapsamında alındığına dikkat çekilirken, uymayanların cezalandırılacağı kaydedildi.

Başbakan Manuel Valls da plajlarda tesettür mayosu giyilmesinin Fransa'nın ve cumhuriyetin değerleriyle örtüşmediğini dile getirerek yasağa destek verdi.

Fransa'da tesettür mayosu tartışmaları geçtiğimiz hafta Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı.

Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Etkinliği düzenleyen Smile 13 isimli dernek yöneticileri, günlerdir tehditler aldıklarını, dernek yöneticileri ve üyelerine yönelik sözlü ve fiziki saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bir dernek yöneticisinin adına postalanan zarftan kurşun ve ırkçı tehditler çıktığını açıklamıştı.

Marsilya'daki olayın ardından ülkenin güney kıyılarındaki Cannes, Villeneuve-Loubet ve Korsika'nın Sisco kenti belediyesinin sahillerinde tesettür mayosunu yasaklamıştı.

Yasaktan itibaren Cannes'da 3 kadına, 38 avroluk para cezası kesildiği bildirilirken yasağın ilgili kentlerde 31 Ağustos'a kadar devam edeceği belirtildi.

Cezayir asıllı Fransız iş adamı Rachid Nekkaz ise yasak çerçevesinde uygulanan para cezalarını karşılayacağını açıklamış 'Kişisel olarak başörtüsüne karşı olsam da demokrasilerde kimsenin bir tehlike teşkil etmediği sürece giyim tercihlerine karışılamaz.' ifadelerini kullanmıştı.

Nekkaz, 2010 yılında Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan peçe yasağı kapsamındaki para cezalarının karşılanması için 1 milyon avroluk bir fon oluşturmuştu.

Kaynak: AA