Aydın'da İncir Bahçelerinde Pestisid Kontrolleri Yapıldı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından incir bahçelerinde yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında hasat öncesi ilaç kalıntısı olup olmadığına dair pestisid kontrolleri yapıldı.

Aydın'da İncir Bahçelerinde Pestisid Kontrolleri Yapıldı
Aydın’da yürütülen EKÜY Proje bahçelerinden hasattan önce İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan meyve numuneleri ilgili laboratuvarlara pestisit kalıntı analizleri yapılmak üzere gönderildi. Yapılacak olan analizler sonucunda ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2016 yılı ’Entegre Mücadele Üretici Sertifikası’, ürünlerine ise ’Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası’ verileceği belirtildi.

Yüksek verim, kaliteli ve kalıntısız ürün sağlanmasını hedeflediklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal,”İlimizde yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projelerinin amacı; Teknik Elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerinin sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır. Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak gerek iç piyasada gerekse yurt dışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güvenin artması temel olarak hedeflenmiştir” dedi.

EKÜY çalışmaları Kuyucak ve Buharkent’te başladı

Aydın’ı sağlıklı ve kaliteli olan milli ürün incir ile marka bir şehir yamayı hedeflediklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Köksal,”2016 yılı İncir EKÜY çalışmaları Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizde 74 üreticiye ait olan 199 bahçede 1477 dekar alanda planlanmış olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 925 ton taze incir, 262 ton kuru incirdir. Çalışmalara şubat ayında bu iki ilçelerimizde yeni proje bahçelerinin seçimleriyle başlanmıştır. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere, bahçelerde yaptıkları uygulamaları kayıt altına alacakları EKÜY uygulama defter ve kalemlerinin dağıtımı ile çalışmalar devam etmiştir. Yapılan arazi çalışmalarında hasada kadar programlı olarak hastalık ve zararlı kontrolleri devam etmiştir. Yapılan bu kontrollerde kırmızı örümcek, kanlı balsıra, ekşilik böcekleri ve Homotoma zararlıları konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir. Ayrıca lokal olarak karşılaşılan incirde kök uyuzu, çelik marazı ve pas hastalığı konusunda da üreticilere yönelik yapılan eğitimlerde gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. İncir ekşilik böcekleri ile mücadelede kullanılan çekici besi yem tuzaklarının nasıl kullanılacağı konusunda üreticilere bilgiler verilmiştir. Böylece sağlıklı ve kaliteli olan milli ürünümüz incir ile, İlimizi marka haline getirmek olan hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA