Ankara Büyükşehir'den İlçelere Taş Toplama Makinesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, taşların verimin düşmesinin yanı sıra ekipmanların da daha fazla yıpranmasına neden olduğunu belirterek, çiftçilerin daha az masrafla daha fazla ürün elde etmesi için başlatılan taş toplama projesi kapsamında ilk etapta 8 ilçeye 10 adet taş toplama makinesi gönderildiğini söyledi.

Ankara Büyükşehir'den İlçelere Taş Toplama Makinesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin daha fazla verim elde edip, gelirlerini artırması amacıyla yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı, çiftçilere tarlalarındaki taşları daha çabuk toplayabilmeleri için makine veriyor. İlk etapta 8 ilçeye 10 adet taş toplama makinesi gönderildi. Akyurt, Ayaş, Güdül, Gölbaşı, Kalecik, Polatlı, Sincan, Haymana gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı ilçelerde başlanılan taş toplama çalışmalarında dekar alanda alınan toplam verimde yüzde 70’lik bir artış olduğunu açıklayan Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, “Bu sistemle çalışıldığında 4-5. sınıf bir arazi, taş toplama sonucu 3., 4. sınıf bir arazi durumuna gelmektedir” dedi.

Tarla yüzeyinde bulunan taşların temizlenmesiyle toprağın işlenmesinin de kolaylaştığını belirten Güven, taşın verim üzerindeki etkisi konusunda şunları kaydetti:

“Toprak işlemenin kolaylaşmasıyla çiftçi için tohum yatağını hazırlamak daha kolay hale geliyor. Tarlalarda, kaliteli tohum yatağının hazırlanması verimi olumlu yönde etkilemektedir. Tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılması da verime etki ediyor. Taşların topraktan uzaklaştırılması çiftçiye ekonomik yarar sağlarken, toprak ve ekim işleme ekipmanları olan mibzer, pulluk vb. ekipmanların da daha az yıpranmasına ve bakım ve onarım masraflarının düşmesine neden oluyor.”
Kaynak: İHA