Takasbank'tan ESMA'ya Başvuru

Takasbank, Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) verdiği Merkezi Karşı Taraf (MKT) hizmetinin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tanınması amacıyla Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesine (ESMA) başvurdu.

Takasbank tarafından yapılan açıklamada, uluslararası en iyi uygulamalar ve düzenlemeler dikkate alınarak dizayn edilen MKT hizmetinin, 2013 yılından bu yana Türkiye sermaye piyasalarında verildiği anımsatıldı.

Verilen hizmetin uluslararası düzenlemelerle uyumunun, Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) gözden geçirildiği aktarılan açıklamada, SPK'nın ise Takasbank'ın MKT faaliyetlerinin Ödeme ve Piyasa Altyapıları Komitesi ile Uluslararası Sermaye Piyasası Otoritelerinin Finansal Altyapı Kuruluşları Temel Prensiplerine uyumlu olduğunu ve Bankanın 'nitelikli MKT' şeklinde değerlendirildiğini ilan ettiği dile getirildi.

Açıklamada, Takasbank'ın SPK tarafından 'nitelikli MKT' olarak ilanının, Türkiye'de yerleşik bankalara Basel 3 sermaye yeterliliği kuralları çerçevesinde avantaj sağladığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

'Bahse konu avantajlardan ülkemiz vadeli işlemler ve opsiyon piyasalarında işlem yapan AB'de yerleşik bankaların veya iştiraklerinin yararlanabilmesi ise ESMA tarafından tanınma şartına bağlanmıştır. Bu kapsamda Takasbank, SPK ile de mutabakat sağlanmasını müteakip 15 Ağustos 2016 tarihinde ESMA'ya, MKT hizmeti verdiği Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP için tanınma başvurusunu yapmış ve gerekli belgeleri iletmiştir. Tanınma başvurusunun, ülkemiz sermaye piyasalarına yabancı yatırımcı ilgisini arttıracağı, bankamız faaliyetlerinin uluslararası tanınırlığına önemli katkı sağlayacağı ve en önemlisi İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması yolunda atılmış önemli adımlardan biri olduğu değerlendirilmektedir.'

Kaynak: AA