Mısır'da Döviz Bürolarının Kapatılması

Mısır Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 'kara borsada dolar ve krediye zarar verdikleri' gerekçesi 5 döviz bürosunun daha kapatılmasını karar verdi Kahire Ticaret Odaları Birliği İthalat Bölümü Başkanı Şiha: 'Şirketlerin kapatılması kanunsuz ve kabul edilemez. Ülkedeki yatırım havasını olumsuz yönde gösterecektir.'

Mısır Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 'kara borsada dolar ve krediye zarar verdikleri' gerekçesi 5 döviz bürosunun daha kapatılmasını karar verdi.

Özellikle kara borsada doların daha önce görülmemiş şekilde yükselmesiyle döviz şirketleri geçtiğimiz aylarda Mısır'daki mali ve ekonomik çevrelerde fazlaca faaliyet göstermekteydi.

Son 2 yılda Mısır'da doların piyasada az bulunması ve dolar kurunun bankalarda 8,88 cüneyh olması ülkede kara borsanın doğmasına sebep oldu.

Mısır para birimi cüneyh bu ay dolar karşısında değer kaybetmeye başladı ve ülke tarihindeki en düşük seviyeye geriledi. Döviz alanında çalışanlara göre kara borsada 1 dolar 13 cüneyhten işlem görüyor.

Mısır Merkez Bankası, mart ayında döviz şirketleri ile kara borsada dolara bir tavan fiyat koymak için toplantı yaptığını duyurmasına rağmen resmi kurumların çabaları ülkedeki para politikalarını istenilen seviyeye getiremedi.

Kahire Ticaret Odaları Birliği İthalat Bölümü Başkanı Ahmed Şiha, şirketlerin kapatılması hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada 'kanunsuz ve kabul edilemez. Ülkedeki yatırım havasını olumsuz yönde gösterecektir.' dedi.

Şiha, yasa dışı yollardan döviz ticareti konusunda karar alınan yaptırımların ise hızlı bir şekilde uygulanması çağrısı yaptı.

Ekonomist Mustafa Adil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz şirketlerinin kapatılmasının dolar eksikliği ve cüneyhteki fiyat yüksekliğinden doğan krizi çözmeye katkıda bulunacağı yönündeki düşünceyi doğru bulmadığını, ayrıca Mısır meclisinin döviz şirketlerine yönelik tartıştığı yaptırımların kara borsanın etkinliğini gözlerden uzakta arttırmasına sebep olacağını söyledi.

Mısır Meclis Başkanı Ali Abdulal, geçtiğimiz hafta ülkedeki döviz bürolarının tamamının kapatılması için yeni bir kanun tasarısı hazırlanması talebinde bulunmuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Abdulal, ülkenin para birimi olan cüneyhin değer kaybetmesi ve dolar fiyatının yükselmesinin esas sebebinin döviz büroları olduğunu söylemişti.

Son 2 yılda Mısır'da faaliyet gösteren 111 döviz bürosunun 47'si kapatıldı. Ülkede, dolar kuru bankalarda 8,88 cüneyh olmasına karşın döviz bürolarında 12 cüneyhten işlem görüyor.

Kaynak: AA