Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması

'(Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi) Bu teklifi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askeri tesisler var mı derseniz, asla, zinhar öyle bir şey yok''Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Ekonomimiz dengeleri itibarıyla takdire şayan durumda'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi ile ilgili 'Bu teklifi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askeri tesisler var mı derseniz, asla, zinhar öyle bir şey yok.' dedi.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde bilgi veren Maliye Bakanı Ağbal, görüşmeler sırasında iktidar ve muhalefetten milletvekillerinin işaret ettikleri konuların önemli olduğunu belirtti. Ağbal, kurulacak Türkiye Varlık Fonu'nun hesap verebilir, şeffaf yapıda olmasını hedeflediklerini söyledi.

Komisyon toplantılarında bütün partilerden milletvekilleriyle çok faydalı görüşmeler yaptıklarını, ortak çözümler geliştirdiklerini anlatan Ağbal, 'Bütün milletvekillerimize Türkiye Varlık Fonu ile ilgili hem kurulması hem de ileriye dönük olarak ortaya koydukları olumlu yaklaşımdan dolayı teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Varlık fonu uygulamalarının birçok ülkede yıllardır faaliyette olduğunu, kurulacak Türkiye Varlık Fonu'nun da Türkiye'nin orta ve uzun vadede kalkınma çabalarına önemli katkı sağlayacağını ifade eden Ağbal, fonun amacının finansal piyasaların verimliliğinin artırılması, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar için yurt içi ve yurt dışından kaynak temini konularını içerdiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Ağbal, kurulacak fonun birinci derecede denetiminin Bakanlar Kurulunca, kurulacak Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi denetiminin de TBMM tarafından yapılacağını, denetim raporlarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca görüşülmesini amaçladıklarını anlattı.

Yasa teklifini hazırlarken iyi niyetle davrandıklarını ve düşündüklerini vurgulayan Ağbal, 'Bu teklifi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askeri tesisler var mı derseniz, asla, zinhar öyle bir şey yok. Mevcut Özelleştirme Kanununa göre Hazine'ye ait olan askeriyenin tasarrufundaki, tahsisi kalkmış bir taşınmazı, Özelleştirme İdaresinin programına alabiliyoruz.' şeklinde konuştu.

Yapılan düzenlemenin Anayasa'nın 160 ve 165. maddelerine uygun olduğunu dile getiren Ağbal, 'Çok mükemmel yasalar yapabiliriz, bütün açıkları kapattık diyebiliriz ama kötü bir idarenin elinde en güzel yasalar kötü olabilir. Onun için daha şeffaf, hesap verilebilir düzenlemeler, kurumlar yapmalıyız.' ifadelerini kullandı.

Kurulacak Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin yurt dışında yatırım yapmasını doğru bulduklarını belirten Ağbal, 'Birçok ulusal yatırım fonları sadece ülke içinde değil, stratejik alanlarda ülke ihtiyaçlarını gözeterek yurt dışında da yatırım yapabiliyorlar. Önemli olan bu yatırımların denetlenebilmesi.' dedi.

Ağbal, komisyon üyesi milletvekillerinin eleştirilerine de cevap vererek, 'Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Ekonomimiz dengeleri itibarıyla takdire şayan durumda. Ekonomiye ilişkin uluslararası standartlar belli ve onlara uygun olarak raporlama yapıyoruz, yapacağız.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA