Mahalle Sınırları Değişen Turhal'da Levha Çalışması

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, tüm mahalle ve sokak isim levhaları, bina iç kapı ve dış kapı levhaları en kısa zamanda yenileneceğini, yenilenen levhaların ise neden siyah beyaz renklerde seçildiğini açıkladı.

Mahalle Sınırları Değişen Turhal'da Levha Çalışması
Turhal Belediyesi meclis kararı ile bazı mahallelerin sınırları değişirken, belediye ekipleri tarafından adrese dayalı numarataj çalışması, sokakların, caddelerin ve apartmanların levhalarının yenilenmesi için çalışma başlatıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Bekler, örümcek ağını andıran mahalle sınırlarını yenileyerek düzenlemek amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.

Mevcut mahalle sınırlarının İlçe Seçim Kurulunun belirlemiş olduğu ama resmi olmayan sınırlar olduğunu ifade eden Başkan Bekler, “Örneğin, Mimar Sinan ve Cumhuriyet Mahalleleri belediyemizde Mimar Sinan ve Cumhuriyet Mahallesi olarak geçerken Tapu Müdürlüğünde Kayacık mevki olarak geçmektedir. Yine Cumhuriyet Mahallesi Turgut Özal Caddesinin şehir merkezi bakan tarafındaki parseller bizim belediyemizde Cumhuriyet Mahallesi parselleri olarak gözükürken Tapuda Seyfi Demirsoy Mahallesi parselleri olarak gözükmektedir. Bu hem resmi işlemlerde çok ciddi karışıklığa sebep olmaktadır hem de adres bulmakta ciddi kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Biz bütün bu sıkıntılara son verdik ve mümkün olduğu kadar ana caddeleri, ırmağımızı, karasularımızı ve büyük sokaklarımızı esas alarak yeni mahalle sınırları belirledik. Böylelikle mahalle sınırlarımızı bu kargaşadan ve karmaşıklıktan kurtardık” dedi.

Yapılan çalışma ile İller Bankasından belediyeye gelecek olan katkı payının artacağına işaret eden Başkan Bekler, “Bir örnek vermek gerekirse sadece Cumhuriyet Mahallesi’nde 900’den fazla konutta ikamet eden olmasına rağmen kapalı kayıta düşerek boş göründükleri tespit edilmiştir, buradan da yaklaşık 3000 kişiye tekâmül eden nüfus yoğunluğu Turhal’da yok sayılmaktadır. Bu da belediyemize aylık olarak İller Bankasından gelen katkı payının yaklaşık yüzde beşinin eksik olarak gelmesi manası gelmektedir. Her yıl düzenlenen yeni nüfus sayımında ise aslında nüfusumuz düşmemesine rağmen nüfus kaybı olarak gözükmektedir. İller Bankasından bu katkının düşmesi her yıl bir mahalleye yapılacak yatırımın yok olması manasına gelmektedir; işte bu sorunları çözmek manasıyla yeni bir numarataj çalışmasına girişildi” diye konuştu.

Levhaların neden siyah beyaz renkte yapıldığını açıkladı

Turhal’da tüm mahalle ve sokak isim levhaları, bina iç kapı ve dış kapı levhaları en kısa zamanda yenileneceğini ifade eden Başkan Bekler, sosyal medyada vatandaşların yenilen levhaların neden siyah beyaz seçildiği ve beyaz mavi olarak tonlanmadığı yorumlarına şöyle cevap verdi: “Bu konuda da renkli levhaların çok kısa bir müddet sonra renklerinin solduğu ve attığı bizim tarafımızdan tespit edilmiştir. Aynı zamanda renkli levhalar fosforlu olmadığı için geceleri de görülmeleri söz konusu değildi. Ancak bizim seçtiğimiz levhalar fosforlu oldukları için gece bulunmaları, görülmeleri kolay olacak. Hem de 30 yıl garantili olduğu için renkleri de atmayacak, yeni numarataj sistemini kanun ve yönetmeliklere uygun mekansal adres kayıt sistemine uygun hala getirmek için ihalemiz tamamlanmıştır, yapılan bu çalışmalar vatandaşlarımızın daha hızlı daha doğru bir şekilde hizmet alması ve Coğrafi Bilgi Sisteminin alt yapısını oluşturmak içindir. Gerçek nüfusun tespiti ve korunabilirliği açısından da bu çalışma çok önemlidir, çalışmalarımız asla ama asla siyasi bir amaca yönelik değildir.”
Kaynak: İHA