Gezici kütüphane yollarda

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, ‘Gezici kütüphane’ ile merkeze bağlı köyleri ziyaret ederek halkı kitapla buluşturuyor.

Gezici kütüphane yollarda
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmayı amaçladığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Gezici Kütüphane programı Van'da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. Alaköy Mahallesi'nde gezici kütüphane aracı ile vatandaşları kitaplarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, halk kütüphanelerinin bulunduğu şehrin okuma, araştırma ve kitap ödünç alma ihtiyacını karşılamak üzere hem yetişkinlere yönelik hem de öğrenci ve çocuklara yönelik hizmet veren bir kültür kurumu olduğunu belirtti.

Gezici kütüphanenin Van depremi sonrasında SODES kapsamında yapılan bir proje ile kazandırıldığını ifade eden Aktuğ, “Gezici kütüphane hizmeti ile amacımız, kütüphanemize ulaşamayan öğrenci ve velileri gezici kütüphanemizle tanıştırmak, onların halk kütüphanemize kaydını yaptırmak ve neticede onları kitaplarla buluşturmaktır” dedi.

Gezici kütüphanenin daha önce 2016 yılının mart ayında dört ayrı noktaya bu hizmeti götürdüğünü hatırlatan Aktuğ, “Gezici kütüphanenin daha etkin ve verimli hizmet vermesi için yeni bir program hazırlanmış ve valiliğimizin de oluru alınarak 20 ayrı noktadaki vatandaşa hizmet götürmek üzere tekrar yollara çıkmıştır. Program çerçevesinde gezici kütüphanemiz, merkez okullarının yanı sıra köylere ve toplu konut alanlarına da hizmet verecektir. Hizmet verilecek köyler arasında Alaköy, Yumrutepe, Elmalı, Mollakasım, Aşağı ve Yukarı Gölalan, Değirmen, Atalan, Kalecik, Dere ve Güveçli mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca Çiçekli Mahallesi'ne de hizmet götürülecektir. Hizmet verilecek toplu konut alanları ise Kalecik, Bardakçı ve Edremit TOKİ ile birlikte Polis Lojmanları da bulunmaktadır” dedi.

Gezici kütüphanede her yaştan insanların faydalanabileceği kitapların olduğunu ifade eden Aktuğ, “Kütüphanemizde tüm yaş gruplarına göre kitaplarımız var. Romanından üniversiteye hazırlık kitaplarına kadar şu anda toplam 2 bin 500 kitap bulunuyor. Programımızın, Van halkının eğitimine ve kitaba erişimine yarar sağlayacağını, eğitim seviyesini yükselteceğini düşünüyoruz. Bu hizmetin geliştirilip sürdürülmesi planlanmaktadır. Mesele bir farkındalık uyandırabilmek, çocuğun evine kadar kitabı götürebilmek, çocuğu sürekli okumaya alıştırmak ve o vasfı çocuğa verebilmektir. Şimdiden gezici kütüphanemize ilgi gösteren tüm vatandaşlara teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Gezici kütüphanenin özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlar için önemli olduğunu belirten Alaköy Mahallesi İmamı Ali Rıza Aydın ise, “Kitap okumak isteyip de ulaşamayan öğrenciler, burada kitaba ulaşıyor. Çocukların yaz döneminde zinde kalması çok önemlidir. Bu kapsamda böyle programlar her zaman iyidir” dedi.

Alaköy Fatih İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Hasan Onmaz da, “Böyle bir çalışmanın mahallemizde yapılması çok güzel bir duygu. Onlara şükranlarımız iletiyoruz. Projenin inşallah devamını diliyorum. Yaz aylarında çocuklar oyun oynadıklarından veya çalıştıklarından dolayı kitaplarla fazla ilgilenemiyorlar. Yazın böyle bir projenin olması çocukların gelişimi ve okuması açısından önemli bir yapıya sahiptir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gezici kütüphanenin mahallelere gelmesine en çok sevinen çocuklar ise, “Daha önce köyde okumak için kitap bulamıyorduk. Şu anda biz burada istediğimiz kitabı bulabiliyoruz. Bundan dolayı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar.
Kaynak: İHA