D Vitamini Eksikliğine Dikkat

Özel Hatem Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr.Hasan M.Mamık D vitaminin faydalarına değindi. Vitamin eksikliğinin oluşabileceği riskli gruplar hakkında bilgiler verdi.

D Vitamini Eksikliğine Dikkat
Türkiye’de ve bütün dünyada D vitamini yetersizliğinin bir salgın gibi yayıldığına dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr.Hasan M.Mamık, ‘‘Bu sessiz salgın kanserler, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, nöropsikiatrik hastalıklar, koroner kalp hastalıkları, otoimmün hastalıklar ve hipertansiyon gibi çok sayıda hastalığa yol açabilmektedir’’ dedi.

D vitaminin faydaları

D vitamini düzeyinin kanser hastalarının hayatta kalma şansını artırdığına işaret eden Özel Hatem Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr.Hasan M.Mamık ‘‘D vitamini kas zayıflığına karşı vücudu korur. Kalp atışınının düzenlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder’’ şeklinde konuştu.

D vitaminin kaynağı gıdalar

Dr.Hasan M.Mamık, D vitaminin bulunduğu besinlerin şöyle sıraladı: ‘‘D3 vitamini daha çok balık yağında, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı ve karaciğerde bulunur. Bitkilerden ise maydanoz ve ısırgan otu tavsiye edilir.’’

‘‘Testi ihmal etmeyin’’

Yılın yaklaşık 8 ayı güneş alan ülkede insanların yaklaşık yarısından fazlasında D vitamini eksikliği görüldüğünü vurgulayan Uzman Dr.Hasan M.Mamık, "İnsanlar sağlık merkezlerinde rutin kan testlerinde D vitamini ile vitamin D3 depolarına da baktırmaları gerekiyor. D vitamini, bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlıyor. Kemiklerde kalsiyum birikmesini sağlayarak kas ve kemik gelişimi için en önemli faktörler arasında yer alıyor. Kemik erimesini engelliyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. D vitamini eksikliği en çok, hamileler, emziren kadınlar, 70 yaşından büyükler, esmer tenliler, şişmanlar, güneşlenirken cilt koruyucu krem kullananlar, güneşlenme imkanı bulunmayanlar, beslenme bozukluğu olanlar, bağırsakta emilim bozukluğu olanlar, böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlar, zayıflama ilacı kullananlar ve AİDS hastalarında sık görülüyor’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA