BM'den Halep Uyarısı

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu: 'Halep'in doğusundaki son haftalarda çatışmaların zirve noktasına ulaşması nedeniyle bölgedeki siviller ve 100 bin çocuğun güvenliğinden ciddi şekilde endişe duyuyoruz' 'Saldırıların amacının, ablukayı sağlamlaştırmak ve şehri 'teslim ol ya da açlıktan öl' stratejisi ile ele geçirmek olduğu gözüküyor' 'Halep'teki insani yardım ve tahliye koridorunun insani kriterlere uygun şekilde oluşturulması gerekiyor. Şehirde kalmak istiyenlere insani yardım sağlanmalı. İnsani koridorun varlığının gözardı edilerek sivillerin hedef alınmaması gerekir'

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin Halep kentinin doğusunda yıl başından beri 25'den fazla hastanenin bombalanarak yıkıldığını ve bölgedeki siviller ile 100 bin çocuğun güvenliğinden endişe duyulduğunu açıkladı.

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, 'Halep'in doğusundaki son haftalarda çatışmaların zirve noktasına ulaşması nedeniyle bölgedeki siviller ve 100 bin çocuğun güvenliğinden ciddi şekilde endişe duyuyoruz.' ifadesini kullandı.

Halep'teki durumun ciddi olduğu belirtildiği açıklamada, Suriye rejimi ile rejime destek veren güçlerin Halep'i bombaladığı ve toplu sivil kayıplara neden olduğu belirtildi.

- 'Teslim ol ya da açlıktan öl'

Açıklamada, 'Saldırıların amacının, ablukayı sağlamlaştırmak ve şehri 'teslim ol ya da açlıktan öl' stratejisi ile ele geçirmek olduğu gözüküyor.' ifadesine yer verildi.

Komisyon, 'Halep'te bu yıl şimdiye kadar 25'den fazla hastane ve klinik hava bombardımanı sonucu yıkıldı. Halep'te 2 milyondan fazla insanın içme suyuna erişimi sınırlı düzeyde.' bilgisini verdi.

Açıklamada, 'Halep'teki insani yardım ve tahliye koridorunun insani kriterlere uygun şekilde oluşturulması gerekiyor. Şehirde kalmak isteyenlere insani yardım sağlanmalı. İnsani koridorun varlığının gözardı edilerek sivillerin hedef alınmaması gerekir.' uyarısı yapıldı.

Komisyon, Suriye'de barışın sağlanması için siyasi müzakerelerin tekrar başlaması çağrısında bulundu.

- En yıkıcı ve acı verici şehir çatışması

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Başkanı Peter Maurer de, yaptığı yazılı açıklamada, 'Hiç kimse ve hiçbir yer güvenli değil. Hastaneler, okullar ve evler ateş hattında. İnsanlar korku içinde. Çocuklar travma halinde. Acının tarifi imkansız. Halep acımasız bir savaşın içinde ve daha da kötüye gidiyor. Halep'te tartışmasız şekilde modern zamanların en yıkıcı ve acı verici şehir çatışması yaşanıyor.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA