22. Saraybosna Film Festivali

Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi 'Albüm', festivalde izleyiciyle buluştu.

Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç'ın başrollerini paylaştığı, Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi 'Albüm' 22. Saraybosna Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu.

Ulusal Tiyatro'daki gösterim sonrası düzenlenen basın toplantısına film ekibiyle katılan yönetmen Mertoğlu, filmle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Daha önce 'Yokuş' ve 'Fer' isimli iki kısa metrajlı film çektiğini belirten Mertoğlu, 'Küçük yaşlardan beri sinemaya meraklıyımdır. Diğer filmlerim, bu filmdeki kadar çok diyalog içermeyen filmlerdi. Hatta daha kapalı filmler olduklarını söyleyebilirim.' diye konuştu.

Tarihe olan merakını dile getiren Mertoğlu, tarih ve evlat edinme konularını birleştirerek filmde işlemek istediğini belirterek, 'Bu tip evlat edinme hikayeleri benim çevremde işittiğim ve bir kısmına tanıklık ettiğim şeylerdi.' dedi.

Mertoğlu, oyuncu seçimine de değinerek, 'Daha önce amatör oyuncularla çalışmıştım kısa filmlerde. Benim için zordu. Murat (Kılıç), zaten senaryoyu yazarken aklımda olan biriydi. Onu başka filmlerde de görmüştüm ve aramıza ilk katılanlardan biri olmuştu. Şebnem (Bozoklu), bu minvalde filmlerde daha önce çok karşımıza çıkmamıştı ama daha ticari filmler ile yerli dizilerde çok beğenerek takip ettiğim biriydi. Bir araya geldik sonrasında. Çok da memnunum açıkçası. Çok uzun bir prova yaptık. Verimli bir çalışmamız oldu.' ifadelerini kullandı.

Çocuk sahibi olmak isteyenlerin yaşadıkları sorunlara işaret eden Mertoğlu, şunları kaydetti:

'Sosyal statü, eğitim düzeyi veya akademisyenlerden tutun da hizmet sektöründe çalışan insanlara değin, böyle bir fenomen var. Senaryo yazımımda kendi kişisel tanıklığım var. Birtakım pedagoglar ve bu işin uzmanlarıyla konuştuğumda, bunun tahminimden de öte herkeste olduğunu gördüm. Çünkü eğer biyolojik olarak ebeveyn olamıyorsanız, bu, bir tür eksiklik olarak görülüyor Türkiye'de. Son birkaç yıldır bir değişim olsa da özellikle Anadolu'da çok ciddi bir problem olarak devam ediyor. Bu gördüğümüz gerçeği, ben hissettirmeye gayret ettim.'

Filmde 'Bahar' karakterini canlandıran oyuncu Şebnem Bozoklu da bu zamana kadar oynadığı ve oynayacağı en gerçek rolünün bu olduğunu belirterek, 'Bu kadar durağan ama iç enerjisi de o kadar yüksek, aynı zamanda hem o kadar kötü, hem iyi, hem de o kadar gerçek ve faşist birini bir daha oynayamam herhalde.' dedi.

Oyuncu Murat Kılıç ise senaryoyu 4 yıl öncesinden bilmesinin çok işe yaramadığını ifade ederek, 'Setin başlamasıyla beraber, bütün ortam, yönetmenin tavrı veya istediği şey, sizin de oluşturmaya çalıştığınız şey, bunların hepsi bir araya geldiğinde, hayatımın en zor sürecini yaşadığımı söyleyebilirim. Hep söylüyorum, ben hiperaktif bir insanım. Bu karakter, çok durağan bir tip ve benim çok arkadaşlık yapabileceğim bir insan değil kesinlikle. O yüzden gerçekten çok zorlandığımı söyleyebilirim.' diye konuştu.

Mertoğlu'nun Türkiye, Fransa ve Romanya ortak yapımı olan filmi, daha önce Cannes Film Festivali'nde, 'Yılın En Yenilikçi Yönetmeni' ödülüne layık görülmüştü.
Kaynak: AA