Tarımda Üretici Enflasyonu Tüketici Enflasyonunun Altında Kaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki enflasyonun tüketicinin altında kaldığını bildirerek, “Tarımda üretici fiyatlarındaki artış, Temmuz ayında yüzde 0,43 geriledi; gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz enflasyonu yüze 3,15, genel TÜFE yüzde 1,16 artmıştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Temmuz ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın aylıkta yüzde 1,16, yıllıkta yüzde 8,79, gıda ve alkolsüz içeceklerde aylıkta yüzde 3,15, yıllıkta yüzde 9,69, tarımda üretici enflasyonunun yıllıkta yüzde 8,97 olduğunu belitti. Buna göre tarımda üretici enflasyonunun gıdadaki tüketici enflasyonunun 3,58 puan altında kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim üretici fiyatları Temmuz ayında geriledi. Buna rağmen tüketici enflasyonun düşmediğini görüyoruz. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketicide, markette. Enflasyonun sorumlusu üretici değil, sorunu tarlada değil, markete kadar olan süreçte aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor. Her ay düzenli bir şekilde yaptığımız ve kamuoyuna duyurduğumuz üretici market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. En son Temmuz ayında tarladan markete elma 5,2 kat, patates 4,8, kuru incir ve kuru kayısı 4,1 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 60 kuruş olan elma, markette 3 lira 13 kuruşa satıldı.”
Kaynak: İHA