NDA, Hükümet İle Görüşmeyi Reddetti

Nijer Deltası İntikamcıları, bölgedeki kanaat önderlerini uyararak, hükümetle görüşmeme çağrısı yaptı.

Nijer Deltası İntikamcıları (NDA), hükümet ile görüşme teklifini reddederek, bölgedeki kanaat önderlerine uyarıda bulundu.

Nijerya'nın petrol zengini bölgesi Nijer Deltası'nda hükümet ile silahlı militanlar arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

Bölgedeki en aktif örgütlerden NDA, hükümet ile masaya oturmayacaklarını ve bu yönde adım atan bölgenin ileri gelenlerinin de bu tavırlarına son vermeleri çağrısında bulundu.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada, Nijer Deltası'ndaki sorunun çözümü için Devlet Başkanı Muhammed Buhari yönetimindeki hükümetin gereken adımları atmadığı ve bu nedenle hükümet ile görüşmeyi kabul etmedikleri ifade edildi.

Örgüt sözcüsü Agbinibo Mudoch tarafından yapılan açıklamada ise Buhari'nin 'samimi' ve 'dürüst' olmadığı öne sürüldü.

Örgüt ayrıca Nijerya donanması tarafından örgüt üyelerinin yakalandığına dair iddiaları da reddetti.

- Nijer Deltası kanaat önderlerine çağrı

NDA, Nijer Deltası'ndaki kanaat önderlerine çağrı yaparak çatışmaların sonlandırılması için hükümet ile herhangi bir görüşme sürecine girilmemesini istedi. Nijer Deltası kanaat önderlerinin hükümete karşı zayıf görünmemeleri gerektiğinin belirtildiği açıklamada, 'Hükümet ile masaya oturmak zorunda olduğunuz görünümüne bir son verin. NDA üyelerini yakalamak bahanesi ile hükümet bizim evlerimizi ve köylerimizi bombalıyor.' denildi.

Nijer Deltası İntikamcıları adlı silahlı grup, ülkenin güneyindeki petrol yönünden zengin Delta bölgesinde şubat ayından bu yana önemli petrol altyapılarına saldırılar düzenliyor.

2014 yılının mart ayında kuruluşunu ilan eden örgüt bölgedeki petrol gelirlerinden hak talep ediyor.

NDA başta olmak üzere bölgedeki yerel gruplar, şirketlerin bölgedeki faaliyetleri esnasında çevreye büyük zarar verdiklerini ve bunun da yerel halkın başlıca geçim kaynakları olan balıkçılığı ve tarımı olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.​

Saldırılarla Nijerya'nın günlük petrol üretimi 2016 bütçesinde öngörülen günlük 2,2 milyon varilden 1 milyon varile düşmüştü.

Kaynak: AA