Mobilyacılar KDV İndirimi Bekliyor

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Güleç: 'Mobilyacılar olarak, iç piyasada KDV'nin geçici de olsa belli bir süre yüzde 8'e indirilmesi talebimiz var' 'İç pazarı dinamik olan bir sektör dışarıya daha fazla nitelikli mal satar. İç pazar durgun olduğu zaman ihracatta fiyat baskısı altında kalıyoruz ve dışarıya daha ucuz mobilya üretmek zorunda kalıyoruz' 'Bir yıllık bir süre, hiç olmazsa önümüzdeki 30 Haziran 2017'ye kadar böyle bir talebin olması bize çok büyük bir katkı sağlayacaktır'

ŞABAN KILIÇCI - Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, 'Mobilyacılar olarak, iç piyasada KDV'nin geçici de olsa belli bir süre yüzde 8'e indirilmesi talebimiz var.' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretimin kıymetinin daha çok anlaşılacağı bir döneme girildiğini, Başbakan Binali Yıldırım'ın da üretimin önemine ilişkin mesajlar verdiğini söyledi.

Güleç, kredi kartıyla alışverişte taksit sayısının artırılması, özel projelerin ve ihracatın desteklenmesinin önemli gelişmeler olduğunu ifade ederek, özellikle mobilyadaki kayıt dışılığın kontrol altına alınmasını ve verginin geniş tabana yayılmasını istediklerini belirtti.

Mobilya sektörünün KDV'de indirim beklentisi olduğunu ifade eden Güleç, 'Mobilyacılar olarak, iç piyasada KDV'nin geçici de olsa belli bir süre yüzde 8'e indirilmesi talebimiz var çünkü gerçekten mobilya istihdama dayanan bir sektör. İhracata yönelik olarak bir yan sektör fakat rekabeti zor, tasarım yapmak zor, makine teknolojisi zor, yoğun emek gerektiriyor.' diye konuştu.

- 'İhracatta fiyat baskısı altında kalıyoruz'

Güleç, sektörde dünya pastasından pay almak ve nitelikli ihracat yapmak için iç pazarın daha dinamik olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'İç pazarı dinamik olan bir sektör dışarıya daha fazla nitelikli mal satar. İç pazar durgun olduğu zaman ihracatta fiyat baskısı altında kalıyoruz ve dışarıya daha ucuz mobilya üretmek zorunda kalıyoruz. Hedeflerimizden geri kalacağız. Hükümetimizden geçici de olsa KDV'nin yüzde 8'e indirilmesini istiyoruz. Bize böyle bir imkan verilirse inanın biz ihracat hedeflerimizi de yakalayacağız ve istihdama yönelik olarak da çok daha fazla işçi çalıştıracağız.'

- 30 Haziran 2017'ye kadar KDV indirimi talebi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde KDV'nin yüzde 8'e indirildiğini, bunun piyasayı olumlu yönde etkilediğini hatırlatan Güleç, şunları kaydetti:

'Bir yıllık bir süre, hiç olmazsa önümüzdeki 30 Haziran 2017'ye kadar böyle bir talebin olması bize çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu Maliye kayıtlarında var. KDV yüzde 8 olduğu zaman Maliyemiz hiçbir şey kaybetmedi. Kayıt dışılığı bitirdi çünkü vergiler ne kadar büyük olursa kayıt dışı ve haksız rekabet o kadar büyüyor. Vergiler ne kadar küçük olursa tabana daha fazla yayılıyor. Bu zaten genel bir ekonomik görüş. Zaten Sayın Bakanımız da Sayın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcımız da Sayın Maliye Bakanımız da bu işleri çok iyi biliyorlar. Sayın Başbakanımız, eski bakanlık alanıyla ilgili bugüne kadar çok güzel projeler geliştirdi. Şimdi bütün ekonomiye yönelik olarak böyle bir proje yaparsa, özellikle maliye politikasıyla ekonomiyi büyütme ve vergiyi tabana yayma projesi olursa biz Türkiye'de imalat sektörü olarak çok daha fazla bunu hissettireceğiz. Devlete aslında biz daha fazla vergi verebileceğimizin önünü açacağız.'

Kaynak: AA